Sgk Rapor Parası Sorgulama, SGK rapor parası sorgulama ve hesaplama nasıl yapılır? -

Sgk Rapor Parası Sorgulama, SGK rapor parası sorgulama ve hesaplama nasıl yapılır?

SGK rapor parası sorgulama ve hesaplama nasıl yapılır? İş göremezlik ödeneği SGK rapor parası ne zaman yatar?, SGK rapor parası, rapor parası ne zaman yatar, rapor parası ne kadar, iş göremezlik raporu nasıl sorgulanır? nerelerden sorgulanır?, sigortalı olmanın önemi ve faydaları nelerdir?, sigortalı olmak insanlara ne kazandırır?, Bağ-kur nedir, Bağ-kurlu olmanın avantajları nelerdir yazımızda!

Anasayfa > Devlet Desteği > Sgk Rapor Parası Sorgulama, SGK rapor parası sorgulama ve hesaplama nasıl yapılır?
16 Kasım 2020
831 okunma
Sgk Rapor Parası Sorgulama, SGK rapor parası sorgulama ve hesaplama nasıl yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı bir çalışan bir iş kazası ya da hastalık geçirdiğinde doktorlardan sağlık raporu alma haklarına sahiptir. SGK tarafından belirlenen doktora gidip evrakları tamamlamak gerekmektedir. Alacağınız raporu en kısa sürede iş yerine teslime etmelisiniz. Aksi halde 3 günü geçen raporlar geçersiz sayılır. Rapor aldıktan hemen sonra bağlı olduğunuz SGK’ya gidip ya da Alo 170’i arayarak haber vermeniz gerekir. Sosyal Güvenlik Kurumu, raporunuzu inceledikten sonra onay verir. Raporun onaylanması halinde PTT şubelerinden ya da e-devlet üzerinde kayıtlı olan banka hesabınıza iş göremezlik ödemesi olarak yatırılır. Rapor parası ne zaman alınır? Rapor parası banka hesabına ne zaman yatar?

SGK Rapor Parası

Diğer adı iş göremezlik olan bu ödeneği almak için bazı şartlar aranmaktadır.

-SGK’lı olup aktif olarak çalıştığı bir işte iş kazası, hastalık gibi ciddi sorunlardan biri görülmesi gerekir.

-Özellikle tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs işte çalışanları da olumsuz etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. Çalışan insanlar, toplu taşıma gibi ulaşım araçları kullanmak zorunda kalıyorlar. Bu yüzden koronavirüse daha çok yaklaşıyorlar. Yeni çıkan bir kanuna göre koronavirüse yakalanan bir işçi, SGK tarafından da raporlu sayılabiliyor. Böylece iş görememe ödeneğinden de faydalanabilir.

-Raporu alabilmek için SGK tarafından yönlendirilen bir doktora gidilmelidir.

-Raporu almak isteyen çalışanın adına kayıtlı prim borçları olmaması gerekir.

Tüm bu şartlar sağlandığında çalışan, iş göremezlik raporu alabilir. Raporu alan çalışanın işverene gidip hemen raporu teslim etmesi gerektiği unutulmamalıdır. İşverenin raporu aldıktan 5 gün içerisinde e-rapor sistemine girer. SGK çalışanları tarafından incelenip onaylandıktan sonra onay verilir. Rapor onaylandıktan sonra ise PTT’ye ödeme talimatı verilir. Çalışanın ise telefonuna kısa mesaj gönderilir.

Rapor Parası Ne Zaman Yatar?

İş kazası, hastalık gibi durumlarda iş göremezlik raporu alan çalışanlar, işverenin raporu SGK’ya bildirip SGK tarafından da onaylandıktan sonra en geç 15 gün içerisinde PTT tarafından çalışan hesaplara yatırılmaktadır. Yatırılan bu ücretin 2 ay içerisinde alınmış olması gerekir.

Benzer İçerik  Gelir Testi 2022-2023, GSS PRİMİ BORCU TAHAKKUK İŞLEMİNİN İPTALİ

2022-2023 Yılında Rapor Parası Ne Kadar?

İş göremezlik parası alınan tedaviye göre değişmektedir.

-Ayakta tedavi olan işçiler için 56,84 TL

-Yatarak tedavi görenler ise 42,63 TL olarak belirlenmişti.

2022-2023 yılında ise;

-Ayakta tedavi görenler 56,84 TL’den 65,40 TL’ye yükseltilmiştir.

-Yatarak tedavi görenler ise 42,63 TL’den 49,05 TL olarak değişmiştir.

İş Göremezlik Raporu Nasıl Sorgulanır? Nerelerden Sorgulanır?

İş göremezlik raporu onaylanan işçiler, raporu sorgulamak için T.C. kimlik numarasıyla, PTT şubesinden ya da e-devlet üzerinden kolaylıkla sorgulayabilirler. T.C. kimlikleriyle PTT şubelerine giderek rapor parasının yatıp yatmadığını öğrenebilirler. Bir diğer başka yol ise telefondan Alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Merkezi’ni arayarak rapor parasının hesaba yatıp yatmadığını öğrenebilir. İş göremezlik raporunu sorgulanması için bir diğer yöntem ise e-devlettir. E-devlete giriş yapılarak kolaylıkla raporun sorgulanması mümkündür. E-devlet şifreniz yok ise PTT şubesine gidip T.C. kimlik kartınızla size özel bir şifreyi 2 TL karşılığında alıp e-devlete girebilirsiniz. Ama bu şifreyi kimseyle paylaşmamalısınız çünkü bütün özel bilgileriniz e-devlete kayıtlıdır. E-devlet şifrenizi aldıktan sonra yapmanız gereken çok basit.

-E-devlete T.C ve şifrenizi giriniz.

-E-devlete girdikten sonra arama butonu karşınıza çıkacaktır. O kısma Sosyal Güvenlik Kurumu yazmalısınız. “4A/4B İş Göremezlik Ödemesi Görme” ye tıklatın ve oradaki istenilen bilgileri eksiksiz ve doğru yazdığınızdan emin olun. Tüm istenileni doldurduğunuz zaman iş göremezlik raporu ile ilgili her şeyi orada bulabilirsiniz.

Sigortalı Olmanın Önemi Ve Faydaları Nelerdir?

Hayatın her alanında sigorta çok önemli bir yere sahiptir. Seyahatten, arabaya, evden, bizlere kadar olan her türlü zararın karşılanmasını sağlar. Sigortalı olan yılda belirli dönemde prim ödemeleri yaparlar. Yıllar geçtikçe biriken bu paralar; zarara uğrayan evin, arabanın ve kendimizin de dahil olmak üzere zararımızı telafi eder. Bu yüzden bir sigorta şirketi ne kadar büyük ve bilindik olursa, oluşan zararlarımızı karşılamak da o kadar kolay olur. Evimizi, arabamızı, kendimizi sigortalatmadan önce sigorta şirketini iyi araştırmamız bu yüzden çok önemlidir. Sigorta, yaşanan tehlikelerden sonra oluşan zararı karşılamakla yükümlüdür. Aynı zamanda kişi ve kuruluşlara güven sağlayıp gelecekte olacak olan kötü olayları düşünmememizi sağlar.

Benzer İçerik  Kaymakamlık Öğrenci Yardım Parası, Öğrencilere Para Yardımı 821 TL. 2022 - 2023 Dönem Başvurusu

Türkiye Sigorta Birliği’ne göre dünyada ilk sigorta anlayışı 4000 yıl önce Babiller’de rastlanmaktadır. Zamanın önemli ticaretinin olduğu Babil, kervanların soyulması, fidye gibi kötü durumları ortadan kaldırmak için tüccarların borcunu silmiştir. Buna karşılık tüccarlardan daha sonra tüccarlardan bir miktar pay almışlardır. Bu olay Hammurabi tarafından onaylanmıştır. Bir başka özellikleri ise de eşkıyaların saldırısına uğrayan tüccarların zararlarının diğer tüccarlar tarafından karşılanmış olmasıdır. Böylece tüccarlar arasında birlik ve beraberlik de sağlanmış oluyordu.

Bizler sigortalı olduğumuz süre boyunca hem kendimizi hem de ailemizi hayatın getirdiği birçok tehlikeli risklerden koruyabilir. İş hayatı aniden gelen risklerle doludur. Çalışırken bir anda iş kazası geçirmemiz mümkündür. Ya da meslek hastalığına da yakalanabiliriz. Bu risklerle karşılaşan çalışanlar, kalıcı ya da geçici olarak maddi gelirden yoksun kalmaktadır.  Bu nedenle sosyal güvenlik politikasının temelini, ekonomiye dayalı önemli etkenlerden dolayı birey üzerindeki hasarları azaltmaya çalışır.

Sigortalı Olmak İnsanlara Ne Kazandırır?

-Başınıza hastalıkla ilgili bir durumda sağlık yardımı yapılabilir.

-Geçici iş göremezlik raporu sayesinde SGK tarafından günlük ödenek verilir.

-Sürekli iş göremezlik durumunda ise size gelir bağlanır.

-Gerekli görülen tedavilerinizde araç ve gereçleriniz sizlere verilir.

-Yurt içinde nerede olursanız olun istediğiniz yerde tedavi olabilirsiniz.

-Yurt içinde tedavi sağlanamadığı durumunda ise yurt dışındaki tedavi imkanlarından sağlanabilirsiniz.

-Analık halinde sigortalı kadına gebelik yardımları, doğum yardımları, emzirme yardımlar sigorta tarafından yapılır.

-İşsiz kaldığınızda iş ödeneği ödenir, sizi yarı yolda bırakmaz.

-İşinizden olduysanız ve tedavi olacak bir geliriniz yoksa bu da sigorta tarafından karşılanır.

-İşiniz yoksa size yine iş bulmaya yardımcı olur.

-İşsiz bireylere, meslek edindirme kursları ve seminerleri verir.

Benzer İçerik  IPARD Projesi 2022-2023, IPARD Programı Yönetim Otoritesi

-İş yapamayacak duruma gelip yaşlandığınızda sizlere yaşlılık aylığı bağlanır, toptan ödeme de yapılabilir.

-Eşinize hatta bakmak durumunda olduğunuz ailenize sigorta tarafından aylık bağlanır.

Bağ-kur Nedir?

Bağ-kur, özel sektörde çalışanların ya da bireysel olanların devlete bağlı olmayan yerlerde çalışanların kendi adlarına prim ödemelerini yaparak sigortalı oldukları bir emeklilik sistemi olarak adlandırmak mümkündür. Bağ-kurlu kişilerin de diğer sigortalarda olduğu gibi çalışırken bir miktar sigorta primi ödemek zorundadırlar. Yaklaşık olarak emekli olana kadar yani 15-20 yıl bu primi ödemeleri gerekmektedir. Bir çalışan belli bir yaşa gelmiş olmasına rağmen emekli olur. Emekli olan kişi bağ-kur emeklisidir.

Bağ-kurlu Olmanın Avantajları Nelerdir?

Bağ-kurlu olmak da sigortanın faydalarından yararlanmak için çok önemlidir. Hem sağlık masraflarınız devlet tarafından karşılanır hem de az bir miktar ödemeyle ilaçlarınızı alabilirsiniz.

-Başınıza hastalıkla ilgili bir durumda sağlık yardımı yapılabilir.

-Gerekli görülen tedavilerinizde araç ve gereçleriniz sizlere verilir.

-İşinizden olduysanız ve tedavi olacak bir geliriniz yoksa bu da sigorta tarafından karşılanır.

İlginizi Çekebilir;

İş Görmezlik Parası 2020, Sgk Rapor Parası Ne Kadar 2020

E-Devlet Doğum Parası Sorgulaması Nasıl Yapılır?, E-Devlet üzerinden doğum parası sorgulama işlemi nasıl yapılır

4A Hizmet Dökümü Nasıl Alınır? (Nasıl Çıkarılır, Nereden İndirilir?)

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Nasıl Alınır?, Engelli raporu nereden ve nasıl alınır

Kaymakamlık Öğrenci Yardım Parası, Öğrencilere Para Yardımı 821 TL. 2020-2021 Dönem Başvurusu