Açıköğretim Bölümleri 2022 – 2023 Lisans ve Önlisans | Açıköğretim Okunacak Bölümler
Açıköğretim bölümleri 2021 lisans ve önlisans , hangi bölümler tercih edilebilir, sınava girmek şart mıdır, ikinci üniversite fırsatı hakkında inceleme, ücret aralığı nedir, diploma geçerliliği nedir, Açıköğretim üniversite kayıtları nasıl yapılır AÖF İkinci Üniversite bölümleri, İkinci Üniversite bölümleri hakkında bilgiler yazımızda!
Açıköğretim bölümleri 2022 – 2023 – Lisans ve Önlisans alanında eğitim vermeye devam etmektedir. Bu alanda dileyen kişiler hali hazırda lisans mezunu olduktan sonra açıköğretime başvurabilirler isteyen kişiler de örgün öğretim yerine bu seçeneği tercih edebilirler. Örgün öğretimin sürekli olarak ders devamlılığı vurgusu sebebi ile çalışmak zorunda olan kişilerin genel olarak açıköğretimden yana tercihlerini kullandıklarının da ayrıca dile getirilmesi gerekiyor. Açıköğretim geçmiş senelerde sadece Anadolu Üniversitesi tarafından sunulan bir eğitim hizmeti iken son dönemlerde birçok farklı nitelikli üniversite tarafından da sunulmaya devam etmektedir. Bu şekilde Açıköğretimin de erişilebilirliği artış göstermiştir.
Hangi Bölümler Tercih Edilebilir?
Açıköğretim bölümleri 2022 – 2023- Lisans ve Önlisans alanında tercih edilebilecek olan bölümler bu sene genişlemiştir. Kişilerin kayıt olabilecekleri lisans programları şu biçimde sıralanmaktadır;
- Coğrafya, çocuk gelişimi, sosyoloji, tarih, iktisat, insan kaynakları yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği
- Siyaset bilimi ve kamu yönetimi, siyaset bilimi ve uluslar arası ilişkiler, egzersiz ve spor bilimleri
Lisans eğitimi 4 senedir. Ön lisans eğitimi ise 2 senede tamamlanmaktadır. Kayıt olabilecekleri ön lisans programları ise şu şekilde listelenmektedir;
- Sosyal hizmetler, tıbbi dokümantasyon, adalet, çocuk gelişimi, kültürel miras ve turizm, sağlık kurumları işletmeciliği, veteriner teknikerliği
Bu programlar üzerinden hem iş bulma şansınızı artırma hem de kısa bir süre içerisinde eğitim dereceniz yükseltme imkanını elde edebilirsiniz. Şuana kadar hayat mücadelesi ve çalışma koşulları sebebi ile eğitime zaman ayıramamış olan kişilerin muhakkak açıköğretim fırsatından istifade etmesi gerekiyor.
Bu eğitim alanında sınav ile yerleştirilen kontenjanlı bölümleri tercih ederseniz bu açık öğretime devam ederken örgün öğretime geçiş yaparken puanınızda kırılma yaşanabilir. Fakat kontenjansız olan bölümleri okuyorsanız bu alanda herhangi bir değişim söz konusu olmayacaktır.
Sınava Girmek Şart Mıdır?
Açıköğretim bölümleri 2022 – 2023- Lisans ve Önlisans alanında eğitim almak isteyen kişiler henüz lisans mezunu değilse muhakkak sınava girerek en az 150 puan almalıdır. Bu puanın alınması için de 10 net yapılması yeterli olacaktır. Kişilerin ikinci üniversite programından faydalanması durumunda ise hali hazırda sahip oldukları mezuniyet üzerinden bir diploma daha elde etme hakları olacaktır. Bunun için ayrıca sınava girmeniz gerekmeyecektir. Sahip olduğunuz mezuniyet derecesi üzerinden yeni üniversitenize kayıt olabilirsiniz.
İkinci Üniversite Fırsatı Hakkında İnceleme
Açıköğretim bölümleri 2022 – 2023 – Lisans ve Önlisans bölümleri arasından ikinci üniversite fırsatını da değerlendirebilirsiniz. İlk diplomasını hak etmiş olan kişilerin sınava girmeden ikinci diplomasını da elde etmesi için özel biri program hazırlanmıştır. Bu program İstanbul Üniversitesi de dahil olmak üzere birçok prestijli üniversitede sunulmaktadır. Son senelerde sınavsız ikinci üniversite fırsatından yararlanan öğrencilerin sayısı da gün geçtikçe artış göstermektedir. Bu alanda kişilerin hem ilgi alanlarına yönelmeleri daha kolay olacaktır hem de iş bulma konusunda şanslarını artırma imkanını elde edilecektir. Sunulan bu harika fırsat ile uzmanlık alanınızı geliştirebilirsiniz. Son salgın hastalık sebebi ile artık açıköğretimin sınavları da uzaktan tamamlanmaktadır. Bazı üniversiteler bu sınavları aynı ÖSYM sınavları gibi yüzyüze uygulamaktadır. Üniversitelere göre bu uygulama değişim göstermektedir.
Ücret Aralığı Nedir?
Açıköğretim bölümleri 2022 – 2023 – Lisans ve Önlisans bölümlerinden istifade ederken öğrencilerin materyal ücreti ödemesi gerekmektedir. Bu sene materyal ücreti 400 TL olarak belirlenmiştir. Açıköğretim dışında farklı bir bölümde de aktif olarak öğrenciliği bulunan kişilerin ödemesi gereken tutar yaklaşık 50 TL daha fazla olacaktır. Ücret aralığı senelik olarak revize edilmektedir. Senelik olarak yapılan bu revizyonlar hakkında kullanıcılara gerekli olan bilgiler eksiksiz verilir.
Ödemeler de dönemli olarak yapılmaktadır. Ödemelerin yapılmasından sonra hem kayıt hem de kayıt yenileme adımları sorunsuz uygulanır. Ücret ödeme adımları üniversite tarafından belirlenmiş olan bankalara yapılacaktır. Bu aşamada verilen hesap numarasının güncelliği konusunda da ayrıca bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Bazı okullar dekont da talep etmektedir. Bankanızdan işlem sonrası dekont talep etmeyi de unutmamalısınız.
Diploma Geçerliliği Nedir?
Örgün öğretimden alınan diploma ile açıköğretimden alınan diploma arasında herhangi bir farklılık bulunmamaktadır. İkisi de aynı değerdedir. Başvuru adımlarında bir kısıtlama söz konusu değildir. Yüksek lisans başvurularından iş başvurularına kadar sorunsuz bir biçimde gerekli olan tüm adımlar açıköğretim mezunları tarafından da tamamlanabilir. Bu alanda kişilerin örgün eğitime göre daha az bilgi seviyesine sahip olduğunu iddia eden güruhlar olsa da son senelerde özellikle sunulan materyal desteği ve açık dersler ile elde edilecek olan bilgi seviyesi de yetkinlik de artış gösterecektir. Devlet kurumları kapsamında geçerliliği konusunda da bir kısıtlama söz konusu olmayacaktır. Aynı atamalardan açıköğretim diplomaları ile de sorunsuz biçimde faydalanma hakkı korumaktadır.
Ufkunuzu Genişletme İmkanı
Sadece iş bulma konusunda değil ilginiz olan alanda nitelikli bir eğitim alma adımında da açıköğretimden istifade edebilirsiniz. Daha öncesinde okuma fırsatı bulamadığınız bu bölümü yetkin bir biçimde bitirme imkanını yakalamak artık çok daha kolay!
İlginizi Çekilebilir;
Açıköğretim İçin Kaç Net Gerekir 2021 | YKS Barajını Geçmek için Kaç Net Gerekiyor
Polis Olma Şartları 2020, Polis Nasıl Olunur?(Başvurusu, Boy, Kilo, Yaş Sınırı)
Özel Üniversite Ücretleri 2021 | 2021 Özel Üniversite Ücretleri Ne Kadar?