Bankadan Kırmızı Kalem Yemek Ne Demek? | Kırmızı kalem nedir banka? - Bankalar - Kredi Başvurusu - Kredi Hesaplama

Bankadan Kırmızı Kalem Yemek Ne Demek? | Kırmızı kalem nedir banka?

Kırmızı kalem nedir banka?, Bankadan kirmizi kalem yiyene kredi çekebilir mi?, Bankadan ne zaman kırmızı kalem yenir?, Bankadan kırmızı kalem nasıl yenir? Detaylar yazımızda…

Anasayfa > Banka Haberleri > Bankadan Kırmızı Kalem Yemek Ne Demek? | Kırmızı kalem nedir banka?
24 Mart 2022
699 okunma
Bankadan Kırmızı Kalem Yemek Ne Demek? | Kırmızı kalem nedir banka?

Günlük hayatta sizi başınıza gelmediyse bile mutlaka birilerinden bankalarla ilgili yaşadığı problemi anlatırken kredi verilmediğini bunun sebebinin de kırmızı kalem yemesi olduğunu duymuşsunuzdur. Bu makalede bankadan kırmızı kalem yemek ne demek bundan bahsedeceğiz.

Her banka kredi verirken geri dönüşü olacağını düşündüğü kişileri tercih eder. Yani borcun zamanında tahsil edilme ihtimalini baz alır. Bunun için de müşterilerin iyi niyeti, şu an içinde bulunduğu müşkül durum veya dış görünüşü gibi şeylere bakılmaz. Çoğu kişi bu konuya duygusal yaklaşarak yanılgıya düşse de bankalar tamamen kar amaçlı çalışan kuruluşlardır. Yani ihtiyacınızı karşılamak için size yardım eden kuruluş imajını çok başarılı bir şekilde kurmuş olsalar da aslında hepsi özünde faizle para satan ticarethanelerdir. Bu yüzden öncelikle bankların bu samimiyetsiz kurumsal kimlik manipülasyonundan kurtulup konuya gerçekçi bakmanız gerekir.

Kredi Sistemi Ve Kırmızı Kalem Kavramı

Her banka ihtiyaç kredisi için kendisine müracaat eden kişinin değerlendirmesini belirli kriterlere göre yapar. Bu kriterlerin bazılarını tek tek toplamak iş yükünü çok fazla artırdığı için bütün bankalar aldıkları ortak kararla verilerini birbirleriyle paylaşma yoluna gitmiştir. Bu vesileyle de Türkiye Bankalar Birliği ve Findeks gibi kuruluşlar ortaya çıkmıştır. Bankalar müşterilerinin verilerini düzenli olarak bir paylaşım havuzuna aktarır. Sonra diğer bankalarda bu sistem üzerinden bankalarla ilişkisi olan herkesin risk durumunu buradan görüntüleyebilir. Elektronik ortamlardan takip edilen bu veriler, sakın kredi vermeyin ya da verin ama 10 bin lirayı geçmesin gibi terimlerden oluşmaz. Burada bir puanlama sisteminden bahsetmemiz gerekir. 0 ile 1900 arasında bir puana sahip olan müşteriler dahil oldukları aralıklara göre riskli, orta riskli veya kuzu gibi şeklinde gruplara ayrılırlar.

Başvuru aşamasında bu veriler değerlendirilerek kişinin kredi almak için uygun olup olmadığına karar verilir. Eğer uygunsa daha sonra ne kadar kredi alabileceği safhasına geçilir. İşte bu safhaya hiç geçemeyen bazı kişiler vardır ki onlar kırmızı kalem yiyen kişilerdir. Yani bankacılık tabiriyle konuşmak gerekirse, çok riskli gruptadırlar. Çünkü kırmızı kalem yiyecek kadar borcunu geciktirten kişi bankalara göre bir süre herhangi bir borç verilmemesi gereken kişidir. Bu süre de yasal bir dayanağı veya standardı olmamakla birlikte 60 ay gibi bir teamül ile belirlenmiştir.

Benzer İçerik  KKB Puan Yükseltme | Az Riskliye kredi çıkar mı?

Bankadan Kırmızı Kalem Yemek Ne Demek; Kırmızı Kalem Nasıl Yenir?

Bankalar borcunu tahsil etmek için hukuken bazı haklara sahiptir. Bu hakların başında da 90 gün üzerinde gecikme yaşayan kişileri icraya verebilmek gelir. Bankaya olan borçlarını zamanında ödeyemeyen kişiler banka tarafından takibe alınır. Yaşanan her gecikme için bankalar kendi sistemlerinden bir takım isimlendirmeler kullanırlar. Yani her gecikmenin karşılığı farklıdır. Yani kredi kartının ödemesini bir hafta geciktiren kişiyle iki ay geciktiren kişinin değerlendirmesi doğal olarak farklı olur. Son aşamada banka 90 gün geciken müşterisi ile anlaşma yolunu dener ve bu genelde yeniden yapılandırma yolu ile olur. Ancak bu şekilde bir anlaşma da sağlanamamışsa olay artık yasal zemine intikal eder. Banka bir avukat aracılığı ile müşteriye icra mahkemesi üzerinden tebligat gönderir. Bu aşama bankanın kontrolünde yapılan idari takibin bittiğini ve yasal takibin başladığının işaretidir. Diğer bir deyişle müşterinin kırmızı kalemi yediği yerdir.

Bu şekilde mimlenen kişiler için bankalarla ilişkiyi düzene sokmak çok zor bir hal alır. Birçok banka daha tam olarak değerlendireme yapmadan yasal takibi görür görmez olumsuz cevap verir. Bu durum ortalama 5 yıl kadar devam eder.

İlginizi Çekebilir;

https://kredi26.com/kolay-kredi-veren-bankalar/

https://kredi26.com/akbank-kasko-ucretleri-kasko-sigortasi-akbank-hgs-musteri-hizmeti-akbank/

https://kredi26.com/ramazan-boyunca-kirmizi-ete-zam-yok/

https://kredi26.com/akbank-trafik-sigortasi-trafik-sigortasi-motorlu-tasit-zorunlu-trafik-sigortasi-aksigorta/

https://kredi26.com/banka-kredi-vermiyor/