Kimlik randevu alma sistemi - Kimlik Yenileme İşlemleri 2022 - 2023 -

Kimlik randevu alma sistemi – Kimlik Yenileme İşlemleri 2022 – 2023

Kimlik randevu alma sistemi, Kimlik Yenileme İşlemleri, Yeni kimlik kartları için neler bilmelisiniz, Yeni kimlik kartı nereye teslim edilir, Kimlik kartı başvurusu sırasında biyometrik veri alınması nedir, Yeni kimlik başvurusu yapmak için gerekli belgeler nelerdir, tüm merak edilenler yazımızda!

Anasayfa > Genel > Kimlik randevu alma sistemi – Kimlik Yenileme İşlemleri 2022 – 2023
09 Kasım 2020
1.284 okunma
Kimlik randevu alma sistemi – Kimlik Yenileme İşlemleri 2022 – 2023

Geçtiğimiz yıllarda kimlik kartlarında yeni bir düzenlemeye gidildi. Eski kimliklere kıyasla çok daha büyük avantajlara sahip olan yeni kimlikler, vatandaşların yaşamlarını kolaylaştırmayı amaçlıyor. Yeni kimlik kartlarının alımı için nasıl randevu alınmalı? Kimlik yenileme işlemi için neler yapmak gerekiyor?

Yeni kimlik kartları için neler bilmelisiniz?

Teknolojik gelişmeler, yaşamımızın her alanında yenilikler getirmekte. Kimlik kartı da teknolojinin gelişimiyle birlikte yenilenmeye başladı. Artık kimlik kartları üzerinde daha az bilgi var. İçerisinde barındırdığı çip sayesinde gerekli durumlarda yetkili kişilerin daha fazla bilgi edinmesi mümkün. Bu çipin içerisinde; kişinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, adı ve soyadı, anne ve baba adları, doğum yeri, doğum tarihi, kişinin cinsiyeti, evli veya bekar olduğunu bildiren medeni hali, olası kaza durumları için kan grubu, dini, kimlik kartının veriliş tarihi bulunur. Bunun yanı sıra kartın seri numarası ve belgenin geçerlilik tarihi de çipin içerisinde bulunan bilgilerdendir. Kart başvurusu esnasında iletilen biyometrik vesikalık fotoğraf da bu çipin içerisinde bulunmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı nedir?

Bir kişinin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu ve hangi ailenin kütüğüne kayıtlı olduğunu gösteren bir belge olarak tanımlanabilecek olan Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, elektronik sistemlerden faydalanarak kişilerin kimlik tespitinin gerçekleştirilmesini, kimliklerinin doğrulanma işlemlerinin yapılabilmesini sağlamaktadır. Bu kimlik kartlarında kişiye dair gerekli tüm veriler bulunabilmektedir. Seyahat durumlarında seyahat belgesi yerine de kullanılan bu kartlarda, kişinin temel bilgilerinin yanı sıra biyometrik fotoğrafı da bulunmaktadır.

Kimlik kartlarının yenilenmesi zorunlu mu?

Kimlik kartlarının yenilenmesi bir zorunluluktur. Yenileme işlemlerinin yurt genelinde tamamlanabilmesi için belli bir süre tanınmış olmakla beraber bu sürenin sonunda her vatandaşın yeni çipli kimlik kartlarına sahip olması yasal bir zorunluluktur.

Yeni kimlik kartı başvurusu nasıl yapılır?

Kimlik kartlarının alımı için Genel Müdürlük web portalı ile ya da Alo 199 Çağrı Merkezi ile randevu alarak başvuru yapmak mümkün. Bunların yanı sıra nüfus müdürlüklerine giderek de başvuru yapabilirsiniz. Randevu aldığınız taktirde sıra beklemenize gerek kalmayacaktır. Ancak randevu almadan da nüfus müdürlüklerinden başvurunuzu yapabilirsiniz. 15 yaşın üzerinde herkes kimlik kartlarını yenilemek zorundadır. 15 yaşını tamamlayan bütün vatandaşların yeni kimlik kartı çıkarabilmek için şahsen başvuru yapmış olması gerekmektedir.

Benzer İçerik  Tûrkcell’in En Büyük Hissedarı Türkiye Varlık Fonu

Artık her işlem daha kısa sürede ve sıkıntısız gerçekleşmektedir. Teknolojinin gelişmesi ile randevulu sistemler daha aktif bir biçimde kullanılmaktadır. Vatandaşlar randevu alarak kimlik yenileme işlemlerini daha sıkıntısız ve kısa sürede halledebileceklerdir.

Yeni kimlik başvurusu yapmak için gerekli belgeler nelerdir?

Kimlik yerine geçen belgeler, yeni kimlik başvurusu için gereklidir.

Bu belgeler: nüfus cüzdanının yanı sıra,

  • aile cüzdanı,
  • pasaport,
  • sürücü ehliyet belgesi,
  • varsa avukat kimlik kartı,
  • basın kartımemur  cüzdanı gibi görevlere ait belgelerdir.
  • Bunun dışında biyometrik fotoğrafınızın da bulunması gerekir.

Biyometrik fotoğraf, temelde vesikalık fotoğraftır. Ancak biyometrik fotoğrafların standartları ICAO tarfından belirlenmektedir. Yüz biyometrisinin tespit edilebilindiği bu fotoğrafta yüzünüzün tamamının açık olması, kulaklarınız dahi görünecebilecek bir biçimde bulunması gerekmektedir. Herhangi bir fotoğrafçıya giderek biyometrik fotoğraf çıkartabilirsiniz. Fotoğrafçı, biyometrik fotoğraf standartlarına hakim olacaktır.  Kimlik kartında kullanılacak biyometrik fotoğrafın son 6 ay içinde çekilmiş olması, kişinin son halini göstermesi gerekmektedir. Kimlik başvurusu esnasında kişinin kullanmayı talep ettiği fotoğraf sisteme tarandıktan sonra kişiye geri verilecektir. Fotokopi biçiminde oluşturulan fotoğraflar, bilgisayarda çoğaltılan fotoğraflar ya da biyometrik olma özelliği taşımayan vesikalık fotoğraflar kabul edilmemektedir. Fotoğrafın boyutu 50 mm’ye 60 mm şeklindedir. Bu standar ICAO tarafından belirlenmiştir. Başvuru yaparken bu standartlara uygun fotoğrafların başvuru belgelerine eklenmesi gerekmektedir. Kimlik kartı başvurularında muhtarlık tarafından verilen, ikametgah belgesine gerek olmamaktadır. Yerleşim yeri, yeni kimlik kartı başvurularında bir kıstas değildir. 15 yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğraf yer almadığı için fotoğraf onlar için gerekli değildir. Ancak başvuru sahibi bu şekilde talep ederse ve kimliğin seyahat belgesi olarak da kullanacağını beyan ederse 15 yaşın altındaki çocuklar için de fotoğraf kullanımı gerçekleştirilebilir.

Benzer İçerik  AVM’ler Açılıyor Ama Eskisi Gibi Değil

Yeni kimlik kartı ile birlikte sizlere bir PIN şifresi de verilmektedir. Bu PIN şifresini kaybetmemeniz gerekmektedir. PIN şifresi unutulduğu taktirde Nüfus Müdürlüklerine kimlik kartları ile kişilerin başvuru yaparak yeni PIN şifresi talep etmeleri gerekmektedir.

Kimlik kartı başvurusu sırasında biyometrik veri alınması nedir?

15 yaşının tamamlamış her vatandaştan, kimlik kartı işlemleri sırasında biyometrik veri alınmaktadır. Bu biyometrik veri kişinin parmak izidir. El ve ayasının damar izi biyometrik veri olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple yeni kimlik kartı için 15 yaşını dolduran her vatandaşın başvuru işlemlerini kendi şahsen yapmak zorundadır.

15 yaşını doldurmamış çocukların kimlik başvuruları; veli ve vasileri tarafından yapılabilir. Çocukların biyometrik verileri alınmayacaktır. Bu sebeple işlemler; ana, baba ya da vasilerin eşliğinde gerçekleştirileceği gibi vekalet ibraz edildiği taktirde büyükanne, büyükbaba ve yetişkin kardeşler tarafından da teslim alınabilmektedir. Anne babanın ayrı olması halinde yükümlü kişiler tarafından kimlik kartı teslim alınabilmektedir.

Kimlik Kartı Teslim Edilene Kadar Geçerli Belge

Kişi yeni kimlik kartı başvuru yaptığı andan itibaren eski kimlik kartı delinerek geçersiz konuma gelir. Eski kimlik kartı o dakikadan itibaren geçerliliğini yitirmiştir ve herhangi bir şekilde kullanılamaz. Bu zamandan yeni kimlik kartının teslim edilmesine kadar geçen süre içinde hangi belge kullanılır? Başvuru yaptığınız yerden nüfus müdürlüğünc imzalanmış, ihtiyaç halinde kimlik kartı olarak kullanabilecek geçici bir kimlik belgesi düzenlenmektedir. Gerekli bilgileri üzerinde barındıran kimlik kartı, yeni kimliğiniz elinize geçene kadar sizin için önem taşımaktadır.

Başvurunuzun hangi aşamadan olduğunu öğrenmek için de Alo 199 Çağrı Merkezi’ni arayabilir, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden sorgulayabilir ya da E- Devlet uygulaması ile öğrenebilirsiniz. E-Devlet uygulaması, devlet hizmetlerinin daha kolay ve daha kısa sürede gerçekleştirebilmesi için düzenlenmiş bir internet uygulamasıdır. E Devlet, belli doğrulama araçlarına ihtiyaç duymaktadır. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranız bunlardan biridir. Ayrıca giriş için ptt üzerinden bir şifre almanız gerekmektedir. Daha sonra bu şifreyi değiştirmek sureti ile kullanıma devam edebilirsiniz. E Devlet, son yıllarda vatandaşların her türlü işlemlerini kolaylaştırmış olan, değişen teknolojinin ihtiyaçlarına cevap veren bir sistem olması ile oldukça faydalıdır.

Benzer İçerik  AB 1 Trilyon Euro Acil Durum Bütçesinde Anlaştı

Yeni kimlik kartı nereye teslim edilir?

Yeni kimlik kartları, kişinin yurt içinde kaldığını bildirdiği adrese posta yolu ile teslim edilmektedir. Eğer ki kişi yurt sınırları içerisinde yaşamıyorsa düzenlenen kimlik kartları, Dışişleri bakanlığına Genel Müdürlük tarafından gönderilecektir. Kimlik kartının kaybedilmesi veya çalınması durumlarında kişiler hemen ilgili makamlara kayıp ve çalıntı durumunu bildirmelidir. Alo 199 Çağrı Merkezi ve Nüfus müdürlüğü’ne yapılabilecek bu bilgilendirmenin akabinde kimlik kartı iptal edilecektir.

Kimlik kartının alınması akabinde kaybolması veya değiştirilmesi durumunda yapılması gerekenler nelerdir?

Öncelikle sistemde kayıtlı olan biyometrik fotoğrafınızın süresi önemlidir. Fotoğraf 6 aydan eski ise yeni bir biyometrik fotoğraf talep edilecektir. Biyometrik doğrulama işlemi gerçekleştirilerek yeniden başvuru alınır. Kayıp ve değiştirme başvurularında biyometrik doğrulama bir zorunluluktur. Biyometrik doğrulama yapılmadan kartın değişimi gerçekleştirilemez. Kayıp ve çalıntı nedeniyle yeniden çıkartılacak olan kimlik kartlarında, kişinin biyometrik verilerinde eşleşme sağlanamazsa; kişinin anne, baba, kardeş gibi yakınlarından beyan alınmak gerekmektedir.

İlginizi Çekilebilir;

Tüvtürk Randevu Alma Ücretsiz

Ücretsiz Tüvtürk

Denizbank Trafik Sigortası, Sigorta Başvurusu | BES | Kasko ve Trafik Sigortası | DenizBank

ÖSYM Fotoğraf Güncelleme 2021 | ÖSYM Fotoğraf Nasıl Güncellenir?

QNB Finansbank Telefon Numarası Değiştirme, QNB Finansbank Tel No Yenileme