Engelli Raporu İle Sıfır Araba Nasıl Alınır? -

Engelli Raporu İle Sıfır Araba Nasıl Alınır?

Engelli raporu ile nasıl araba alınır, H sınıfı ehliyeti alma işlemleri, Taşıtta tadilat aranmayan özel taşıt vergisi uygulaması, Taşıtta tadilat aranan özel taşıt vergisi uygulaması, %90 ve üzeri engelli raporu ile araç alımı, %40 engelli raporu ile nasıl araç alınır hakkında tüm detaylar yazımızda!

Anasayfa > Genel > Engelli Raporu İle Sıfır Araba Nasıl Alınır?
13 Kasım 2020
984 okunma
Engelli Raporu İle Sıfır Araba Nasıl Alınır?

Engelli raporu ile nasıl araba alınır? Türkiye’de engelli raporu olan bireylerin araba alımına kolaylık sağlamak amacıyla, engelli bireylerin alacakları arabadan Özel Tüketim Vergi’si olan ÖTV alınmamaktadır. Özel Tüketim Vergisi’nden muaf tutulması engelli bireylerin daha uyguna, daha iyi fırsatlar ile araba alımı yapabilmelerini sağlıyor. Bu indirimler, engelli bireylerin yaşamlarının biraz olsun kolaylaştırılmasını sağlamak amacıyla gerçekleştiriliyor. Kişilerin engel durumları da bu konuda oldukça önemli. Bu indirimlerin uygulaması %40 ve %90 üzeri olmak üzere iki ayrı şekilde yapılmakta. %40 engelli raporu ile alınan aracı engellinin kendisinin kullanabileceği araç olarak sınıflandırılırken %90 üzeri engellilik durumlarında indirimden engelli kişinin yakınları yararlanabiliyor. Engelli raporu ile nasıl araba alınır?

Engelli kategorisi

Engelli; fiziksel, zihinsel yeterlilik seviyelerinde çeşitli düzeylerde farklılıklar oluşumundan, bazı kayıplardan dolayı kişilerin, topluma diğer bireysel ile eşit şartlarda ve eşit koşullarda katılımını kısıtlayan durumlardan etkilenen kişilerdir. Engelli raporu ile nasıl araba alınır?

Engelli haklarından yararlanmak için öncelikle Sağlık Bakanlığı tarafından verilen engelli sağlık raporuna ihtiyaç duyulmaktadır. Engelli kimlik kartı çıkartarak engelli haklarından yararlanmak için sağlık raporuna göre en az %40 engelli olduğunun belirtilmesi gerekmektedir.

Engelli vatandaşlara ve bu vatandaşların ailelerin, yakınlarına tanınan bazı haklar mevcuttur. Bu haklardan yararlanmak için gerekli şartların sağlanmış olması gerekmektedir. Bunlardan biri engelli raporudur. Engelli raporu olmayan birey, engellilere tanınan haklardan kesinlikle yararlanamaz.

Araba alımların Özel Taşıt Vergisi alınmaması da engelli bireylere tanınan kolaylıklardan biridir. İki farklı yüzde için iki farklı indirim sistemi uygulanmaktadır.

1) %40 Engelli Raporu İle Nasıl Araç Alınır?

%40 ve üzeri engellilik raporu ile Özel Taşıt Vergisi indiriminden yararlanmak isteyen engelli bireylerin araç satım işlemlerini gerçekleştirmeden önce engelli raporlarını göstermeleri gerekmektedir. Raporda, engelli bireyin aracı kullanmaya engel bir durumunun bulunmadığını belirtilmesi zorunludur. Engelli bireylerin H sınıfı ehliyete sahip olmaları gerekmektedir. Engelli bireyler “özel engelli aracı” sürebilmek için ehliyet almak için özel donanımlı bir engelli aracıyla ehliyet sınavına girer ve bunun sonucunda ehliyetini alır. Engelli sürücüler araçlarını kendi engellerine uygun biçimde düzenlemek, aksamlarını bu şekilde değiştirmek zorundadır. Kendi araçlarını sürecek olan %40 engelli bireyler bu şartlar altında Özel Taşıt Vergisi ödemeden araç satın alabilir. Bu konuda oldukça hassas olan bir husus vardır: Engelli raporu ile alınan özel engelli araçları farklı kişiler tarafından kullanılamaz. Özel engelli araçlarının farklı kişiler tarafından kullanılması yasal olarak bir suç sayılmaktadır.

Benzer İçerik  Dalyan Gezilecek Yerler | Tarihi Yerler, Meşhur Yemekleri, Gece Hayatı

2) %90 ve üzeri engelli raporu ile araç alımı

%90 ve üzeri engele sahi bireylerin de Özel Taşıt Vergisi ödemeyerek engelli aracına sahip olabilmeleri için öncelikli unsur sağlık raporudur.  Sağlık raporunda, özel engelli aracını kullanmaya engel bir durum bulunmadığı belirtildiği taktirde kişiler arabalarını kullanmak hakkına sahiptir. Bu bireyler de tıpkı %40 engelli bireyler gibi H sınıfı sürücü ehliyetine sahip olmak zorundadır. H sınıfı ehliyete sahip olan ve sağlık raporunda araba kullanmasına engel bir durumun olmadığı ibaresi yer alan kişiler Özel Taşıt Vergisi ödemeksizin arabalarını alabilirler. Ancak eğer ki bireyin engel durumu araç kullanmasına müsaade etmiyorsa kişinin yakınları Özel Taşıt Vergisi ödemeden araç sahibi olabilirler. Bireyin birincil, ikincil ve üçüncül dereceden akrabaları bu aracı alma hakkına sahiptir. Burada dikkat edilmesi nokta, araç alım işlemleri sırasında engeli bulunan kişinin de orada bulunması gerekliliğidir.

Araç kullanma yetkisi olmayan engelli kişi adına araç alırken kişinin:

  • 18 yaşın altındaysa anne ve babasının izni olması gerekmektedir
  • 18 yaşın üzerindeyse ve zihinsel bir engeli yoksa kişi kendi adına işlem yapma ve kendi kararlarını verme yetkisine sahiptir.
  • 18 yaşın üzerindeyse ancak zihinsel bir engeli varsa engelli kişi adına vasi atanması gerekmektedir. Vasi daha önceden belirlenmiş ise araç alım işlemleri sırasında “araç alımına ait kullanılmak üzere” ibaresinin belgede bulunması gerekmektedir.
  • Kişi 18 yaş altında bir çocuk ise ve anne babası ayrı ise, araç alım işlemleri çocuğun vesayeti kimde ise onun aracılığıyla yapılacaktır.

Taşıtta Tadilat Aranan Özel Taşıt Vergisi Uygulaması

%90 ve üzeri engel raporu bulunan ve araç kullanırken tekerlekli sandalye veya sedye kullanma zorunluluğu olan kişiler için ÖTV istisnası uygulanmaktadır. Engelli kişi bu uygulamada aracı kendisi kullanamaz. Bundan dolayı taşıtı bir yakını kullanmak durumundadır.

Benzer İçerik  Paribu Müşteri Hizmetleri İletişim Numarası 0850 303 60 00 | Paribu İletişim Telefon

Taşıtta Tadilat Aranmayan Özel Taşıt Vergisi Uygulaması

%90 ve üzeri engeli bulunsa dahi engelli kişinin araç kullanabileceği durumlarda yararlanabileceği ÖTV uygulaması türüdür. Bu durumda satın alınacak olan araçta bir şart aranmamaktadır.

H sınıfı ehliyeti alma işlemleri

H sınıfı ehliyeti yalnızca engelli bireylerin alabileceği bir ehliyet sınıfıdır. Engelli sürücüler için otomobil veya motor kullanmaları fark etmeksizin ehliyet alacakları sınıf bu sınıftır. Bu sınıf ehliyetinin alınabilmesi için öncelikle kişilerin sağlık raporlarını göstermek sureti ile engelli olduklarının kanıtlanması gerekmektedir. Engelli bireyler de diğer sürücü adayları gibi aynı sınava tabii tutulur ve kendilerine tanınan süre de diğer sürücü adayları ile aynıdır.

H sınıfı ehliyetine sahip sürücü ilerleyen zamanlarda bir kaza sonucu engel oluşan biri için alınıyorsa o kişi, yazılı sınava tabi olmadan yalnızca özel donanımlı araç ile gerçekleştirilen direksiyon sınavına girmektedir.

H sınıfı ehliyet alınırken farklı olan tek nokta direksiyon sınavında kullanılan araçtır. Direksiyon sınavları özel araçlarla yapılmaktadır. H sınıfı ehliyete sahip engelli sürücü, ticari araç kullanma hakkına sahip değildir. Bununla birlikte sağlık raporunda belirtilen şekilde engelli araçlar ayarlanmalı ve belirlenmelidir. Sağlık raporunda özel tertibatlı araç, sadece otomatik vitesli araç, elden kumandalı araç gibi ifadeler varsa sürücüler bu uyarılara uymak zorundadır. Raporda “özel tertibatlı araç kullanabilir” şeklinde bir ibare varsa sürücü buna uyacak şekilde hareket etmelidir ve bunun dışında araçları kullanması kesinlikle yasaktır.

Engelli Raporunun Bazı Önemli Hususları Bulunmaktadır

Engelli vatandaşların yaşamlarını kolaylaştırmak, onların yanı sıra engelli yakınlarının da engelli bakım süreçlerini kolaylaştırmak oldukça önemlidir. Engelli raporu, bu kolaylıkların sağlanması amacıyla verilmektedir. Engelli raporu, engelli bireyler için bazı avantajların yanı sıra dikkat etmeleri gereken bazı temel hususlar bulunur. Bunlardan bazıları;

  • Engelli raporu olan sürücüler İSPARK gibi işletmeler için para ödemek zorunda değildir, bu işletmelerden ücretsiz yararlanabilirler
  • Alışveriş merkezlerinde, parklarda özel alanlar ayrılmıştır, engelliler için ayrılan bu alanlara araçlarını park etmeliler
  • Engelli raporu ile alınan araçlar özel oldukları için araçlarını başkalarına ödünç veremezler. Bu kesinlikle yasaktır.
  • Engelli raporu ile alınan araç en az 5 yıl satılamaz. Araç satıldığı taktirde ÖTV ödemesi yapılması gerekmektedir.
Benzer İçerik  En İyi Netflix Filmleri Top 10

Engelli raporu ile nasıl araba alınır? sorusunu cevaplandırmaya çalıştık. Tüm bu bilgiler ışığında tekrar özetlemek gerekirse; Türkiye’de engelli raporu olan bireylerin araba alımına kolaylık sağlamak amacıyla, engelli bireylerin alacakları arabadan Özel Tüketim Vergi’si olan ÖTV alınmamaktadır. Özel Tüketim Vergisi’nden muaf tutulması engelli bireylerin daha uyguna, daha iyi fırsatlar ile araba alımı yapabilmelerini sağlıyor. Bu indirimler, engelli bireylerin yaşamlarının biraz olsun kolaylaştırılmasını sağlamak amacıyla gerçekleştiriliyor. Kişilerin engel durumları da bu konuda oldukça önemli. Bu indirimlerin uygulaması %40 ve %90 üzeri olmak üzere iki ayrı şekilde yapılmakta. %40 engelli raporu ile alınan aracı engellinin kendisinin kullanabileceği araç olarak sınıflandırılırken %90 üzeri engellilik durumlarında indirimden engelli kişinin yakınları yararlanabiliyor.

İlginizi Çekebilir;

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Nasıl Alınır?, Engelli raporu nereden ve nasıl alınır

İŞKUR Engelli Memur Alımı 2020, Engelli Personel Alımı haberleri

Engellilere ÖTV İndirimi Nedir?, Engelli araç alımı şartları nelerdir? ÖTV indirimi hesaplama nasıl

Engellilere Devlet Yardımı Nasıl Alınır?, Engelliler İçin Sağlanan Maddi ve Sosyal Yardımlar

Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alınır?, ENGELLİ KİMLİK KARTI İÇİN İSTENİLEN BELGELER