Bankadan Kırmızı Kalem Yedim Ne Zaman Silinir? | Kara listeden ne zaman çıkılır? - Bankalar - Kredi Başvurusu - Kredi Hesaplama

Bankadan Kırmızı Kalem Yedim Ne Zaman Silinir? | Kara listeden ne zaman çıkılır?

Kara listeden ne zaman çıkılır?, Bankadan kirmizi kalem yiyene kredi çekebilir mi?, Kırmızı kalemden nasıl çıkılır?, Bir bankadan kırmızı kalem nasıl silinir? Detaylar yazımızda…

Anasayfa > Banka Haberleri > Bankadan Kırmızı Kalem Yedim Ne Zaman Silinir? | Kara listeden ne zaman çıkılır?
24 Mart 2022
655 okunma
Bankadan Kırmızı Kalem Yedim Ne Zaman Silinir? | Kara listeden ne zaman çıkılır?

Ülkemizdeki ekonomik durum biraz çalkantılı süreçlere sahne olabildiği için hem kişiler hem de ticari kuruluşlar inişli çıkışlı grafikler sergileyebilir. Bu grafiğin çıkışa geçtiği anlarda veya bunun için bir atılım planlaması yapıldığında daha önce yaşanan iniş döneminin yansımaları ilerlemenize engel olabilir. Daha basit bir dille anlatmak gerekirse bankaya kredi almak için gittiğinizde bütün şartları taşıyor olsanız bile olumsuz bir cevapla karşılaşırsınız. Size verdikleri tek cevap da zaman olacaktır. Bu tip bir cevap alan kişiler bankadan kırmızı kalem yedim ne zaman silinir sorusunu sorarak, araştırma içine girerler. Bu yazımızda bu kişilerin sorusuna cevap vermeye çalışırken durumun neden kaynaklandığını ve nasıl düzeleceğini anlatacağız.

Kırmızı Kalem Nedir?

Bankalardan kırmızı kalem yemek olarak adlandırılan durum aslında ismin üzerine çekilen çizgiyi anlatmak için kullanılır. Elbette bu bir mecazi anlatım şeklidir. Yani bir banka sizin adınızı çizmez ya da yanınıza bir işaret koymaz. Ancak belirli kriterleri taşımayan kişiler oluşturdukları risk gruplarına göre değerlendirilirler. Bu kırmızı kalem grubu da daha önce bankalarla ilgili yaşadığı problemler veya yasal zeminlerdeki ekonomik yaptırımlar dolayısıyla geçmişinde bazı kritik olaylar yaşayanlardır.

Bu risk grubuna düşmeniz için uzun süreli bir gecikmeden sonra, verilen ihtarlara uymayıp icra mahkemesinden tebligat almış olmanız gerekir. Yasal takip sürecinin başlangıcı olan bu durum kırmızı kalem yemenizle sonuçlanır. Yani banka için artık belirli bir süre yüksek risk oluşturan bir gruba dahilsiniz demektir. Bu durumlarda hiçbir banka kredili ürün kullandırmaz. Kefil yolu ile dahi bir kredi alamazsınız.

Bankalar geciken borçlar için kanundaki mevzuata göre 90 günde alacaklarını tahsil edemezse yasal yollara başvurma hakkına sahiptir. Ancak bu süreç çok fazla uzadığı için genellikle önce müşteriyle anlaşma yoluna gidilir. Burada da karşımıza iki farklı süreç çıkar.

Benzer İçerik  Banka Kartında IBAN Numarası Nerede Yazar, IBAN numarası kaç haneden oluşur?

Bankadan Kırmızı Kalem Yedim Ne Zaman Silinir; İdari Ve Yasal Takip Süreçleri

Bankanın alacağınız tahsil etmek için yeniden yapılandırmaya gittiği ve borçludan bir ödeme sözü istediği işlemlerin tamamına idari takip süreci denir. Bu süreç bankanın kontrolü altında gerçekleşir. Eğer banka belli bir süre alacağınız tahsil edemezse alacağı başka bir şirkete devreder. Deyim yerindeyse sizden alacağı parayı başka bir şirkete satar. Varlık şirketleri denen bu yapılar bankalardan toplam borcu daha düşük bir miktar vererek satın alır. Sonra borçlu ile bir pazarlık yapar. Tahsil edebileceği miktarı belirler ve buradan kar elde etmeye çalışır. O yüzden borçlulara sürekli farklı miktarları ödemelerini teklif ederler.

Yasal takip süreci ise icra kanalıyla borçluya tebligat gönderilmesi ile başlar. Burada borçlu 7 gün içinde bütün borcu faiziyle birlikte geri ödemesi için ikaz edilir. Daha sonra eğer ödeme yapılmazsa veya ödeme taahhüdü imzalanmazsa maaş ve sahip olunan mallar üzerine haciz işlemi başlatılır. İşte bu aşamaya kadar gelen banka müşteriler kırmızı kalemi yerler. Yani yasal takibe düşen borçlular bankaların gözünde çok riskli grubu oluşturur ve hiçbir şekilde borçlandırılmaz. Ta ki 60 ay geçinceye kadar.

Yasal takibe düşen dosyanın kapanma tarihi baz alınarak hesaplanan bu 60 aylık süre kişinin kredi notunun sıfırlandığı zaman dilimidir. Yani yalın bir ifadeyle anlatmak gerekirse borcu bitirdikten sonra 5 yıl kredi alamazsınız. Bu beş yılı sonunda da diğer faktörler uygunsa bir değerlendirme yapılır. Bazı bankalar bu tip kişilere bir kefil bulmaları şartıyla kredi verebiliyorken bazı bankalar sadece teminat veya ipotek göstermeleri durumunda kredi verir.

İlginizi Çekebilir;

https://kredi26.com/kolay-kredi-veren-bankalar/

Benzer İçerik  Anında Hesaba Yatan Kredi Veren Bankalar, Şubesiz Kredi Veren Bankalar İle Paran Anında Hesabında

https://kredi26.com/akbank-kasko-ucretleri-kasko-sigortasi-akbank-hgs-musteri-hizmeti-akbank/

https://kredi26.com/denizbank-gunluk-para-cekme-limiti-2018/

https://kredi26.com/anadolubank-ogs-otomatik-gecis-sistemi-trafik-islemleri-ogs-hgs/

https://kredi26.com/ramazan-boyunca-kirmizi-ete-zam-yok/