Ücretsiz İzin | Ücretsiz izin süresi ne kadar? - Bankalar - Kredi Başvurusu - Kredi Hesaplama

Ücretsiz İzin | Ücretsiz izin süresi ne kadar?

Ücretsiz izin süresi ne kadar?, Ücretsiz izin ne anlama gelir?, Özel sektörde ücretsiz izin hakkı kaç gün?, Ücretsiz izin hangi durumlarda alınır? Detaylar yazımızda…

Anasayfa > Tanıtım > Ücretsiz İzin | Ücretsiz izin süresi ne kadar?
27 Eylül 2021
774 okunma
Ücretsiz İzin | Ücretsiz izin süresi ne kadar?

Covid 19 kapsamında pek çok iş yerinde gündeme gelen ücretsiz izin kavramının anlamı ya da içeriği çoğu kişi tarafından bilinmemektedir. Bu iznin detaylarına ve izin konusunda merak edilenlere geçmeden önce ilk olarak ücretsiz izin nedir sorusunu cevaplayalım.

Ücretsiz izin iş yerlerinde personel tarafından talep edilebilen, belirli durumlar karşısında verilen, ancak izin süresinde işverenden ücret yani maaşın talep edilmediği izin çeşitleridir.  Ücretsiz izin, ücretli iznin alınmadığı durumlar için geçerli olup aynı zamanda ücretli izin bitiminde bu süreye ek olarak da talep edilebilmektedir. Genel olarak doğum izni, yol izni gibi izin çeşitlerinin  izin olarak talep edildiği görülmektedir. ( ücretli izin bitiminde. )

Kamuda Ücretsiz İzin Nedir?

Bilindiği üzere kamu görevleri kesintisiz bir şekilde yerine getirilmeli ve bu görevlerde çalışan devlet memurları da belirlenen kurallara uymak durumundadır. Kanunlar nezdinde görevini icra eden devlet memurları ücretli izinler sayesinde dinlenebilmekte ve bu süreçte maaşlarını kesintiye uğramadan alabilmektedir. Ancak, kanunda belirtildiği durumlar ve süreler dışında izin alınması halinde devlet görevlileri ücretli izin prosedürüne tabi olamazlar.  Bu yüzden de bu kişiler ücretsiz izin talebinde bulunmuş olacaklardır. Ve bu süreç içerisinde memurların alacakları ücret yani maaşları, aldıkları izin günü dahilinde kesintiye uğrayacaktır.

Bu bağlamda kamuda izin kavramının da genel hatları ile belirttiğimiz izin kavramı ile aynı olduğunu söyleyebiliriz.

Ücretsiz İzin

Özel Sektörde İzin Hakkı Kaç Gün?

Özel sektörde çalışan kişiler için kanunlar dahilinde farklı ücretsiz izin türü bulunmaktadır. Bunlardan ilki doğum yapan kadın çalışanlar için doğum izni, diğeri de yol iznidir. Yol izni denilen ücretsiz izin türü, yıllık izne yani ücretli izne ek olarak alınan bir izin çeşididir. Yani çalışan senelik iznini şehir dışında geçirmiş ve ücretli izninin bitmesine rağmen izin talebinde bulunuyorsa, işveren bu kişiye dört günlük bir izin süresi daha vermek durumundadır. İşte verilen bu dört günlük süreç de ücret almadan izin süresi olarak tanımlanır.

Benzer İçerik  Ücretsiz Arkadaşlık Siteleri | Tamamen ücretsiz arkadaşlık sitesi var mı?

Bir diğer ücret almadan izin süresine de doğum izninde rastlanmaktadır. Söz konusu çalışan doğum sonrasında ücretli izni yani raporu bittiğinde eğer izin talebinde bulunmazsa işe dönmek durumundadır. Ancak ücret almadan izin talebinde bulunuyorsa bu izin dahilinde yaklaşık 6 aya kadar izin alabilme hakkı bulunmakta ve iş verenin de buna itiraz etme durumu bulunmamaktadır. Ücretsiz iizn bitiminde alınan 6 aylık izin süreci de doğumdan sonra alınan  izin süresi olarak isimlendirilmektedir.

İş Yerlerinde Ücretsiz İzin

Ücret almadan izin kavramı aslında işçinin talep etmesi ve işverenin de onaylanması durumunda yani karşılıklı onayın söz konusu olduğu anlarda verilmektedir. Yani normal şartlarda işçinin onayı olmadan iş veren kişi, çalışanı kafasına göre izin almaya zorlayamaz ya da ona  izin veremez. Eğer böyle bir durum söz konusu ise işçinin bu konudaki hakkı ihlal edilmiş olur ve yasal olarak bu hakkını aramak için başvuruda bulunabilir.

Pandemi Sürecinde Ücretsiz İzne Ayrılmak İstemiyorum Ne Yapmalıyım?

Pandemi dönemi yukarıda bahsedilen durumlardan daha farklı bir süreç olarak değerlendirildiği için işten çıkarma yasağı devam ettiği sürece ücretsiz izne çıkarma durumu konusunda da bir şey yapılamamaktadır.

Ücretsiz İzin Sigorta Primi Öder mi?

Ücretsiz izne çıktıysanız o zaman sigorta hizmetlerinden 10 gün kadar bir süre dahilinde yararlanmaya devam edersiniz.

İşçi Kendi İsteği İle Ücretsiz İzne Çıkabilir mi?

Eğer iş verenden onay durumu söz konusu değilse o zaman işçi kendi isteği doğrultusunda ücretsiz izne çıkamaz.

Ücretsiz İzinde Pazar Sayılır mı?

Kanunlar dahilinde resmî tatil günleri, bayramlar, izin günlerinin hesabına dahil edilmemektedir.

İlginizi Çekebilir;

Ücretsiz İzin Nedir?

Ücretsiz İzin Formu

E-Devlet Doğum Parası Sorgulaması Nasıl Yapılır?, E-Devlet üzerinden doğum parası sorgulama işlemi nasıl yapılır

Garanti Bankası Eft Saatleri, Garanti Bankası EFT Ne Zaman Karşı Hesaba Geçer En Son EFT Saati

Türk-İş Açlık Sınırını Belirledi

Benzer İçerik  Powerpoint Ücretsiz İndir | PowerPoint indir ücretsiz nasıl indirilir?