Türkiye’nin Kaynak İhtiyacı Artıyor -

Türkiye’nin Kaynak İhtiyacı Artıyor

Anasayfa > Son Dakika > Türkiye’nin Kaynak İhtiyacı Artıyor
05 Mayıs 2020
637 okunma
Türkiye’nin Kaynak İhtiyacı Artıyor

Korona virüs salgını ile mücadele eden Türkiye artan kaynak ihtiyacına karşılık Amerika Birleşik Devletleri ve G-20 ülkeleri ile swap hattı oluşturmaya çalışıyor. Merkez Bankasının döviz rezervi bir yıl içinde yüzde 28 geriledi, ülkenin swap hattı kurma talebine henüz geri dönüş sağlanmadı.

Tek Seçenek İç Ve Dış Borçlanma

Türkiye’nin kaynak bulamaması durumda dolarda ki artışın hızla devam edeceğini bildiren ekonomistler kısa vadeli borçlar, düşen ihracat ve bulunamayan dış kaynak nedeni ile ülke ekonomisinin kırılgan bir halde olduğu bilgisini paylaştılar. Vergileri yükseltmek ya da para basmanın ekonomiyi rahatlatmak için yeterli olmadığını ifade eden Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Ceyhun Elgin tek seçeneğin iç ve dış borçlanma olduğunu dile getirdi.

IMF’den Borç Alınabilir

IMF’den borç alma imkanı olmasına rağmen hükümetin buna olumlu bakmadığını belirten Elgin 10 milyar dolar ya da 70 milyar Türk Lirası salgından kaynaklı kriz ortamında teşvik ve destek programları ile desteklense ülkenin kendi başına açıkladığı 100 milyarlık paket kadar piyasada etkili olur dedi.

FED Anlaşması TL Değerini Arttırır

FED ile swap hattı kurulması halinde Türk Lirasının değerinde katkı sağlayacağının altını çizen Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Ceyhun Elgin Amerikan yönetimi Amerika Merkez Bankası FED’in swap anlaşmalarında mali ve finansal koşulları dikkate aldığını ifade etse de siyaset boyutu da oluyor.


TCMB Rezervleri 65,7 Milyar Dolar Eridi

Şimdiye kadar Türkiye’de ekonomi yönetimi bir kur hedefi ilan etmedi ancak buna rağmen döviz kurunu kontrol etmek adına kamu bankaları ve Merkez Bankası aracılığı ile yüklü oranda döviz satışı yaptı bu satışların dolarda ki artışı durdurmak için yapıldığı söylemleri daha fazla zarar veriyor. Ekonomimiz yapısı gereği döviz girişine muhtaç ve rezervlerin hızla erimesi kırılganlığın artışına katkı sunma dışında başka bir etki yaratmıyor dedi. Uzmanlar Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının uluslararası rezervlerinde ortalama 65 milyar dolar artış olması beklentisinde oysa açıklanan veriler 15 aylık dönemde rezervlerin 65,7 milyar dolar eridiğini ortaya koyuyor.

Benzer İçerik  TOGG 2022 Yılı Sonunda Yollarda Olacak

İlginizi Çekebilir;

FED İle Türkiye Takas Hattı Kurdu

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasından İlave Tedbirler

Dünya Ekonomisinden Etkilenmeye Başladık

Döviz Varlığı 3 Milyar 106 Milyon Dolar Arttı

Ekonomik Toparlanma Kovid 19’a Bağlı