Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?, Otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi
Bireysel emeklilik sistemi ne demek, besin açılımı nedir, biresysel emeklilik gerekli gibi tüm detayları tıkla öğren!
Bireysel emeklilik nedir faydaları nelerdir merak edenler için başta sistemi açıklamak daha doğru olacak. Şöyle ki BES şeklinde ifade edilen sistem, uzun vadede yatırım türü olarak karşımıza çıkıyor. Devlet tarafından sunulan emekliliğin yanı sıra daha da rahat etmek isteyenler bu yatırım türünden harekete geçebiliyor. Birikim sisteminden faydalanmak isteyenler düzenli olarak yatırımlarını sunmakta. Nitekim bu sistemin işlemesi için 10 yıl prim ödenmesi zorunludur. Hemen arkasından yaş sınırı da 56 olarak ifade edilmekte. Gönüllü katılımı esas alan bireysel emeklilik sistemi, birikimleriniz ile ek gelir elde etmenizi mümkün kılıyor. Üstelik pek çok avantaja da sahip olduğunu belirtmek gerek. Örneğin;
- BES katılımcılarının devlet tarafından %25’e kadar katkı almaları sağlanmakta.
- Devlet katkısından faydalanmak için sadece 18 yaşının doldurmanız yeterlidir.
- Esnaftan ev hanımına kadar herkes bu teşvik ile avantajlı hale geliyor.
- Sözleşmeler dahilinde devlet katkısından herkesin faydalanması esas alınmakta.
Bireysel Emeklilik Sisteminin Avantajları Nelerdir?
Bireysel emeklilik devlet katkısı avantajların başında geliyor. Nitekim bunun dışında da ayrıcalıklarının olduğunu belirtmek gerek. Örneğin sadece siz değil aileniz de sistemin avantajlarından yararlanabilir. Düzenli bir şekilde tasarruf sağlamak ve uzun vadede yatırımlara yer vermek avantajlı olmanızı sağlayacaktır. Tamamen güvenli bir sistem olduğu için yatırımların zarar görmesi de mümkün olmuyor. Üstelik bütçenize ve gelirinize bağlı olarak ödeme periyotlarını da belirleme hakkına sahipsiniz. Bu şekilde fon dağılımının da değiştirilmesi mümkün.
Ödemelere ara vermek isteyenler yine ara ödeme yapabiliyor. Tüm bu ödemelerin uzmanlar tarafından yönetilmesi ise işinizi daha kolay hale getirecektir. Getiri avantajlarının enflasyonun dahi üzerinde olduğunu belirtmek gerek. Bunun yanı sıra geniş bir yelpazeye sahip fon çeşitliliği ile müşteriler karşılanmakta. Bu anlamda sisteme yer veren firmalar temel alınarak harekete geçmeniz çok kolay. Üstelik firmaların ayrıcalıklı indirimlerinden de faydalanma hakkına sahip olacaksınız.
Bireysel Emeklilik Sistemine Kimler Katılabilir?
Baştan da belirttiğimiz gibi 18 yaşını dolduran yetişkinlerin bireysel emeklilik sisteminden faydalanmaları mümkün olmakta. Bireysel emeklilik şartları arasında yaş sınırı başı çekiyor. Hemen arkasından Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma zorunluluğu da mevcut durumda. Hatta başka ülkede yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları dahi sistemden faydalanabilir. Bunun hemen arkasından katılımcı haklarına yönelik paylaşımlara geçiliyor. Haklardan söz etmek gerekirse;
- Önceden de söylediğimiz gibi 56 yaşından sonra emeklilik hakkına yer veriliyor.
- Gönüllü katılıma bağlı olarak belirlediğiniz tutar üzerinden katkı payınızı ödemeniz sağlanmakta.
- Stopaj vergileri dahilinde 56 yaşından önce de sistemden ayrılabilirsiniz.
- Minimum 10 yıl temel alarak emeklilik sistemi devreye girmekte.
Sadece bireyler için değil kurumlara yönelikte ayrıcalıklara sahip olduğunu belirtmek gerek. Nitelikli iş gücüne yönelik kurumların da sistemden faydalandıkları açıktır. Sistem sayesinde tüm kurumlar vergi ayrıcalıklarından faydalanıyor. Bunun yanı sıra sisteme yer veren firmaların çeşitli indirimler dahilinde de avantajlı hale gelmeleri sağlanmakta.
Bireysel Emeklilik Ödemeleri Nasıl Gerçekleşiyor?
Bireysel emeklilik sorgulama yapanlar elde edecekleri geliri görebilir. Hangi yıldan itibaren ne kadar ödeme yaptıysanız göz önünde bulundurulur. Bunun akabinde merak edenlere emelilik ödemeleri ile alakalı olarak açıklamalar sunuluyor. Yine müşterinin isteği temel alınarak ödemelerin gerçekleştiğini belirtmek gerek. Şöyle ki toplu paranın ilk önce aylık olarak ödenmesi mümkün. Bunun yanı sıra 3 ya da 6 aylık olacak şekilde de sistemde toplanan paranın yatırılması sağlanıyor. İsteyenler yıllık maaş şeklinde dahi elde edebilir. Kısmen toplu para ile maaş olarak da sistemde biriken paranızı alabilirsiniz. Bireysel emeklilik hesaplama akabinde toplanan tutarı öğrenerek ödeme taleplerinizi sunabilirsiniz.