Bankalara Kredi Kolaylığı Getirildi
Özel bankaların daha fazla kredi vermesini teşvik etmek için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu aldığı yeni kararları açıkladı. Bankalara tarafından hesaplanması ve o ayın sonu itibari ile aylık ortalamasının mevduat bankaları için yüzde yüzün katılım bankaları için yüzde seksenin altına düşmemesine karar verilen aktif rasyosunun hesaplanmasına yönelik değişikliğe gidildi.
Bankalara 31 Aralık Tarihine Kadar Süre Tanındı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre 31 Mart tarihi itibarı ile bankaların mevduat hariç Türk Lirası mevduat iler yabancı para mevduatlarının toplamı 25 milyar lira altında kalan bankalara 31 Aralık tarihine kadar süre tanındı. Proje finansmanı kredilerini ve ihracat kredileri ile KOBİ kredilerini hesaplamada 1,1 katsayısı ile ağırlıklandırılmasına, aktif rasyosunun pay bölümünde bulunan krediler kaleminde 3 aydan daha kısa vadeli kredilerde ise hesaplamada krediler kaleminde dahil edilmemesine karar verildiği yapılan açıklamada ifade edildi.
Aktif Rasyosu Revize Edildi
Kendi aralarında yaptıkları işlemler dışında bankaların müşterileri için yaptığı Türk Lirası cinsi repolar ile ihraç ettikleri 6 aydan daha kısa vadeli Türk Lirası finansman bonoları hesaplamada aktif rasyosunun payda kısmında yer verilen Türk Lirası mevduat kalemi altında değerlendirilecek. Yabancı para cinsi repolar ise hesaplamada aktif rasyosunun payda kısmında yer verilen yabancı para mevduat kalemi altında değerlendirilecek.
Bankalar Projelerin Fonlanmasına Teşvik Edildi
Yabancı para mevduat kalemi toplamının yabancı para kredilere kadar olan kısmına 1 kat sayısı, yabancı para kredileri aşan kısmına ise 1,75 katsayısı uygulanacak ve aktif rasyosu formülü revize edilecek. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından alınan yeni kararların normalleşme sürecinde bankaların tahvil alımına ilave olarak KOBİ, ihracatçı ve yatırımcıların projelerinin fonlanmasına teşvik edildiği belirtildi.
Bankalar Başarı İle Uyum Sağladı
Ayrıca bankaların bilançolarında ki aktif pasif kur dengesizliğini azaltmaya yakın yönlendirdiği ifade edildi. Mayıs ayında geçilen aktif rasyosu uygulamasına analistlere göre bankalar başarı ile uyum sağladı, aktif rasyosunun uygulanma amacı bankacılık sektörünün reel ekonomiyi kredilendirme faaliyetlerinde etkin yer almasını sağlamak.
İlginizi Çekilebilir;
Cumhurbaşkanlığı Kararları Yayınlandı
KOSGEB Kredi Başvurusu, KOSGEB kredisi nasıl alınır?, Destek kredisi başvuru şartları neler