Banka Kredi Puanı Kaç Olmalı? | 1200 puanla kredi çekilir mi?
1200 puanla kredi çekilir mi?, Kredi notu 1100 olan kredi çekebilir mi?, Kredi notu 1 ayda kaç puan yükselir?, 1300 puana kredi çıkar mı?Detaylar yazımızda…
Günümüzde ticari hayatta veya kişisel yaşantınızda bir şey satın alırken bankaya başvurmadan ihtiyacınızı karşılamanız çok zor. Bu ister bir araba isterse de sadece küçük bir tatil olsun, sonuçta bankayla muhatap oluyorsunuz. Bu yazımızda ihtiyaçlarınız için başvuru yaptığınızda kredi alabilmek için banka kredi puanı kaç olmalı bundan bahsedeceğiz.
Bankalar ihtiyaç kredileri için her gün boy boy afişler asıyor, televizyon reklamları yayınlatıyor ve çeşitli sosyal medya bağlantıları paylaşıyor. Bu tanıtımlardan etkilenen kişiler de soluğu bankada alıyor. Ancak bazı durumlarda görevli kişi kimlik numarası ile kısa bir kontrol yaptıktan sonra kibarca maalesef diyor. Çünkü bankaların kullandığı ortak bir ağ var ve sizin adınıza yapılan sorgulamalarda burada direk olarak bilgileriniz çıkıyor. Banka görevlilerinin baktıkları ilk şey ise tahmin edebileceğiniz gibi kredi puanı. Peki bu kredi puanı nedir, neye göre belirlenir kısaca anlatmaya çalışalım
Banka Kredi Puanı Kaç Olmalı; Kredi Puanı Kavramı Ve Risk Merkezi Bağlantısı
Bankalar müşterilerini seçerken amiyane tabirle kara kaşına kara gözüne bakarak seçmez. Kar amaçlı çalışan bu kuruluşlar kendilerini garantiye almak için çeşitli yöntemler bulmuşlardır. Bu yöntemlerin en önemlisi de bankaların bir araya gelerek oluşturdukları bilgi paylaşımı havuzudur. Bireysel kredi başvurularında öncelikle bu paylaşım havuzundan kişinin bilgileri çekilir. Bunun için TC kimlik numaranızla bir sorgu yapılması yeterlidir. Yapılan sorguyu aslında emniyet ekiplerinin yaptığı güvenlik taramasına da benzetebiliriz. Bu sizin bir nevi mali GBT’nizdir. Bugüne kadar yaptığınız cari faaliyetler, ödeme alışkanlıklarınız, mevcut krediniz veya yasal problemleriniz tek bir tıkla ekrana yansır. Bu sistem sizin buradaki geçmişinize dayanarak size bir not verir. Verilen bu notun adı da kredi puanı veya kredi skoru olarak adlandırılır. Kredi puanı aşağıdaki kriterler baz alınarak belirlenir.
- Düzenli Ödeme Alışkanlığı
- Kredi Geçmişi
- Mevcut Borç Yükü
- Yaş
- Cinsiyet
- Eğitim Durumu
- Medeni Hal / Çocuk Sayısı
- Şahsi Parasal Grafik
Bu veriler ışığında bankaların oluşturduğu bir birim olan risk merkezi, ki aslında bilinen adı Findeks’tir, sizin kredi alıp alamayacağınızı matematiksel olarak değerlendirerek ekrana bir sonuç verir. Daha sonra bu sonuca göre kredi başvurusu yaptığınız bankanın size verebileceği limitler belli olur. Yani kredi puanınızın yüksek olması istediğiniz kadar kredi alabileceğiniz anlamına gelmez. Halihazırda ödediğiniz bir kredi varsa, bu kredinin aylık taksitlerine ve toplam borca bakılır. Ayrıca aylık gelir durumunuz ve sigortalılık durumunuz da alabileceğiniz kredi miktarına etki eden faktörler arasındadır.
Kredi Puanım Kaç Olursa Kredi Alabilirim?
Banka Kredi Puanı Kaç Olmalı; Bu soruya direk olarak cevap vermek mümkün olmasa da bazı kriterler baz alınarak bir tahminde bulunulabilir. Kredi puanı 0’dan başlayıp 1900’e kadar uzanan bir yapı ortaya koyar. 0 ile 700 puan arasında olan kişiler, ya daha önce hiçbir banka ile çalışmamış ya da mali geçmişi sorunlu olan kişilerdir. Bu kişilerin kredi alabilmesi imkansıza yakındır. Çünkü bu grup riski en yüksek gruptur. Puanınız 700 ile 1100 arasındaysa risk grubu olarak ortada yer alırsınız. Burada bazı bankalar gelir durumuna göre küçük ölçekli kredi kullandırabilir veya kefil talebinde bulunabilir. 1100 ile 1500 arası bir puana sahipseniz de az riskli bir gruptasınız demektir. Çoğu banka bu aralığa kredi verir ancak limiti yüksek tutmaz. 1500 ile 1700 arasındaysanız durumunuz iyi demektir. Birçok banka size herhangi bir sorun çıkarmaz. En iyi grup ise 1700 ile 1900 arasında puana sahip olanlardır. Bu kişiler bankalar tarafından çok sevilir.
İlginizi Çekebilir;
https://kredi26.com/ing-bank-bireysel-emeklilik-nasil-iptal-edilir/
https://kredi26.com/halkbank-hayat-sigortasi-halkbank-hayat-sigortasi-ve-kredi/