Devlet Desteği Hayvancılık, Devlet Destekli Büyükbaş Küçükbaş Hayvancılık Teşvikleri Nelerdir
Devlet desteği hayvancılık 300 koyun, devlet desteği hayvancılık 2019, devlet desteği hayvancılık şartları ve hayvanlıkta hangi devlet destekleri var öğren.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bilindiği üzere hayvancılık destek programları olmak üzere çeşitli devlet desteklerini girişimcilere sunar. Bu sayede köyden kente olan göçü engellemeye çalışır. Bu amaçla sunulan destek programlarından biri de büyükbaş hayvancılık ve küçükbaş hayvancılık adına 30 bin TL ve 50 bin TL hibe, 100.000 TL faizsiz kredi hizmetleridir. Ancak kişilerin bu destek paketlerinden yararlanmaları adına sunulan birtakım kriterlere uyum sağlamaları gerekiyor.
Büyükbaş Hayvancılık Destek Süreci
Hayvancılık ile uğraşan çiftçilere devlet inek veriyor mu 2022-2023 yılında da bu destekler devam ediyor mu diye merak edenler için; devlet büyükbaş hayvan alımları için 30 bin Lira hibe desteği sunmaktadır. 5 adet inek ile büyükbaş hayvancılık alanında iş kurulabilir. Bunun yanı sıra Ziraat Bankası da inek kredisi sunar. Dilerseniz bu krediden de yararlanarak hayvan sayısını yükseltmeniz mümkün olur. En az 3 adet 8 aylık erkek melez ya da etçi ırk hayvan destekleri ile hizmet eder.
Başvuru Şartları; Bakanlık tarafından sunulan 30 bin TL hibe kredisinden yararlanarak büyükbaş hayvancılık yapmak istiyorum diyen kişilerin birtakım şartlara uyum sağlaması gerekiyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sunulan bu şatlar ise şu şekildedir;
- Başvuruda bulunacak olan kişilerin 18 yaşından küçük olmaması gerekiyor. Bunun yanı sıra 41 yaşından da gün almamış olunması aranılan şartlar arasında yer alır.
- Büyükbaş hayvancılık desteğinden yararlanabilmek adına bunun yanı sıra sigortalı herhangi bir işte çalışmıyor olmanız da gerekiyor.
- Ayıca büyükbaş hayvancılık desteği için başvuruda bulunan kişilerin eşlerinin de aynı şekilde sigortalı bir işte çalışmıyor olması aranılan şartlar arasındadır.
- Bunun yanı sıra bakanlık tarafından sunulan diğer destek programlarından daha önce yararlanmamış olmanız da gerekiyor.
- Ayrıca başvuruları 3 kez reddedilen kişilerin tekrar başvuruda bulunma hakkı yoktur.
- 15 büyükbaş olmak üzere 50 küçükbaştan fazla sayıda hayvanı bulunmayan ve 50’ den fazla arılı kovana sahip olmayan genç çiftçiler 30 bin TL hibe desteğinden yararlanabilir.
- Türkiye Vatandaşı olmak ve okur yazar olmak diğer şartlar arasında yer alır.
- Başvuru yapıldığı andan itibaren örgün eğitime devam edilmiyor olması da aranılan kriterlerden biri.
- Cezai hükümlülüğü devam eden ya da askerlik görevinde olan kişiler destek programından yararlanamaz.
Hayvan sektörüne giriş yapacak olanların büyükbaş hayvan hibe kredisi şartları ile uyum sağlaması oldukça önemli. Eğer bu şatlara uyum sağlıyor iseniz başvurunuzu oluşturmanız mümkün olacak.
Başvuru Nasıl Yapılır: Öncelikle gencciftci.tarim.gov.tr internet adresine erişim sağlanması gerekir.
- Daha sonra yazılım programları üzerinden başvuru formuna ait çıktı alınır.
- Başvuruda bulunacak olan kişiler formda yer alan bilgileri dikkatli bir şekilde doldurmalıdır.
- İkamet edilen ve projenin uygulanacağı yere ait olan yerleşim birimlerindeki tarım müdürlüklerine gidilerek bizzat başvuruda bulunulması gerekiyor.
Başvuruda bulunmadan önce 2022-2023 hayvancılık hibeleri için gerekli olan belgelerin hazırlanması gerekiyor.
Gerekli Olan Belgeler: T.C. Nüfus cüzdanı ve fotokopisi gerekli olan belgeler arasında yer alır.
- Bunun yanı sıra ücretli olarak herhangi bir iş yerinde çalışılmadığını kanıtlamak adına SGK üzerinden belge alınmalıdır.
- Başvuruda bulunacak olan kişinin eşi de aynı şekilde ücretli çalışmadığına dair belgeyi SGK’dan temin etmeli.
- Yazılım programı üzerinden indirilen başvuru dilekçesi ve yine yazılım programı üzerinden indirilen proje tanıtım formunun da hazırlanması şart.
- Basit ve gerçek usulde vergi mükellefi olmadığınızı kanıtlamanız için de eşinize ve size ait olan belgeleri hazırlamanız gerekmektedir.
- Diploma belgesi de okuryazar olduğunuzu kanıtlamanız için gerekli olan belgeler arasında yer alır.
Başvuruları onaylanan kişiler ile sözleşme imzalanmaktadır. Hayvancılık teşvikleri ve çiftçi destek kredisi için hibe sözleşmesinin imzalanması aşamasında da birtakım evraklar talep edilir.
Hibe Sözleşmesinde İstenilen Belgeler: Kırsal alanda ikamet edildiğine dair ikametgah adresi, hayvancılık projesi adına işletme tescil belgesi ve kapasiteye uygunluk belgesi gerekli olan evraklar arasında yer alır. Bunun yanı sıra hayvancılık projesinde kiralık olarak kullanılacak olan işletmeler için; işletme tescil belgesi ve işletmenin üzerinde bulunduğu araziye ait 3 yıllık kira sözleşmesinin de hazırlanması gerekiyor.
Hibe Ödemesinden Önce İstenilen Belgeler: Sözleşme imzalandıktan sonra ise büyükbaş hayvancılık projeleri için alım sözleşmesi imzalanır. Hibe ödemesinden önce istenilen evraklar;
- İcra takibinde olmadığınıza dair belde istenmektedir. Bunun yanı sıra Çiftçi Kayıt Sistemi’ne ve bakanlık tarafından kurulmuş olan TÜRKVET kayıt sistemine üye olduğunuza dair belge istenmektedir.
- Proje kapsamında yapılan alımlara ait faturalar ve TARSİM sigortasına ait sigorta poliçe sureti de istenilen belgeler arasında yer almaktadır.
- Destek programından yararlanacak olan genç çiftçiler büyükbaş hayvanların kendisine TİGEM tarafında teslim edilmesinin ardından; 5 gün içerisinde TARSİM’ in düzenlediği hayvan hayat sigortasının poliçesini de il ya da ilçe müdürlülerine teslim etmesi istenir.
Hibe Ödemesinden Sonra: Ödemeler yapıldıktan sonra iki yıllık takip süresi başlar. Başvuru yapıldığı sırada kurs bitirme belgesi olmayanların bu süre zarfında belgelerini teslim etmesi gerekir. Takip süresince ikametgah belgesi, TARSİM tarafından sigorta yapıldığına dair üretim dönemine ait sigorta poliçesi talep edilir.
Eğer genç çiftçiler takip süresi boyunca yasal zorunluluklara uyum sağlamaz ise hayvancılık hibe destekleri 2022-2023 yılında geri alınacaktır.