Üretimde Sert Daralma Yaşanıyor - Bankalar - Kredi Başvurusu - Kredi Hesaplama

Üretimde Sert Daralma Yaşanıyor

Anasayfa > Son Dakika > Üretimde Sert Daralma Yaşanıyor
05 Mayıs 2020
767 okunma
Üretimde Sert Daralma Yaşanıyor

İstanbul Sanayi Odası Korona virüs salgının etkisi ile imalat sektöründe sert bir daralma yaşandığını açıkladı. İstanbul Sanayi Odasının Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi anketi Nisan ayı sonuçları açıklandı.

Veriler Hiç Bu Kadar İvme Kaybetmemişti

Mart ayında 48,1 ölçülen PMI Nisan ayında 33,4’e geriledi, imalat sektöründe ki şu an ki daralma 2008 yılında yaşanan küresel krizden daha fazla oranda gerçekleşti. Nisan ayı itibari ile üretim yapan firmalar üretimlerinin büyük bölümünü durdurdu, siparişlerde de ciddi bir yavaşlama yaşandı, anket yapmaya başlandığı 2005 yılından bu yana veriler hiç bu kadar ivme kaybetmemişti.

Tüm Sektörler De Üretim Yavaşlaması Var

Siparişlerde ki yavaşlama nedeni ile üretim yapan firmalarda istihdamlarda da azalmalar yaşandı dolayısı ile girdi stokları da bu düşüşten etkilendi, verilere göre tedarik zinciri de kovid 19 nedeni ile etkilenecek. Anket raporuna göre takip edilen tüm sektörler de üretim yavaşlaması var, bu durum ile Haziran ayından bu yana karşılaşılmamıştı.

En Düşük Yavaşlamanın Yaşandığı Sektör Gıda

Tüm sektörlerde ki yavaşlama Ocak ayından bu yana ilk kez bu kadar sert yaşandı. Üretimin en sert düşüş gösterdiği sektör deri ve giyim oldu, tekstil ile birlikte elektrikli ve elektronik ürünlerde de ciddi üretim yavaşlaması söz konusu. En düşük yavaşlamanın yaşandığı sektörde de gıda sektörü oldu, yavaş olsa da gıda sektörü imalatında da bir düşüş gerçekleşti.


Sektörlerde İş Kaybı Yaşandı

İstihdam noktasında ise kimyasal kauçuk ve plastik ürünleri sektörü istihdamı arttırmayı sürdürdü ana metal ve tekstil gibi sektörlerde ise iş kaybı yaşandı. 4 sektörde maliyet enflasyonu yükselirken metalik olmayan mineral ürünler ile tekstil dışında kalan tüm sektörlerde ürün fiyatları yükseldi. Üretimde ki yavaşlamaya paralel olarak siparişlerde de büyük oranda yavaşlama gerçekleşti, küresel Pazar daralması sıkıntısına karşılık yeni ihracat siparişlerinde genele yayıldığı zaman ciddi anlamda düşüş yaşandı. Bazı firmalar siparişleri garanti altına alma adına fiyatlarında indirime gitti bu durum enflasyonun Ocak ayından bu yana en düşük seviyeye gerilemesine neden oldu.

Benzer İçerik  AB 1 Trilyon Euro Acil Durum Bütçesinde Anlaştı

İlginizi Çekebilir;

Taşpınar Belde Belediyesi Personel Alımı, Başvuru Şartları

Otomotiv Sektöründe Daralma %77

Koronaya Rağmen Araba Satışları Arttı

OECD, Ülkelerin Ekonomik Durumunu Açıkladı

Gizlilik Politikası