Şeriat Nedir? - Bankalar - Kredi Başvurusu - Kredi Hesaplama

Şeriat Nedir?

Anasayfa > Bilgi Bankası > Şeriat Nedir?
04 Haziran 2024
140 okunma
Şeriat Nedir?

Şeriat nedir: Şeriat en fazla merak edilen kavramlardan birisi olmasının yanı sıra tam anlamı ile İslam hukuku demektir ve kaynağını da İslam’dan alır.

İslam dinine göre şeriat, Allah’ın bildirmiş olduğu hukuktur. Aynı zamanda bunu bir hükümet birimi olarak da tanımlamak söz konusudur. Bundan ötürü dinle yönetim şeklinde ifade edilmesi mantıklıdır. İşte bunun merak ettiğiniz tüm detaylarını yazımızı okuyarak hemen öğrenebilirsiniz.

Şeriat Nedir ve Neye Dayanır?

Şeriat nedir: Şeriat dini bir kavram olmasının yanı sıra İslam Hukuku denildiğinde işte bunun temelini oluşturur. Genel olarak bunun üç değişik kaynağa dayalı olduğunu görmekteyiz. Bunların arasında ilk sırada İslam’ın kutsal kitabı olan Kur’an-ı Kerim gelir. Bu Allah kelamı olmasının yanı sıra vahi yolu ile ve Cebrail Aleyhisselam vasıtası ile son peygamber Hz. Muhammed’e indirilmiştir. İşte burada birden çok hüküm mevcuttur. Bunlar İslam hukukunun temelini oluşturur.

Elbette bundan farklı olarak bir diğer dayanak noktası ise sünnet olarak dikkat çeker. Bunun anlamı ise Hz. Muhammed’in eylemleri, sözleridir. Bunlar Müslümanlar açısından bakıldığında çok büyük bir öneme sahip olmasının yanı sıra aynı zamanda şeriatın temel taşlarının arasında bulunur.


Son olarak ise icma kavramından bahsetmek gerekiyor. Ortak hükümler olarak bunun tanımlanması çok mantıklıdır. Buna göre her zaman İslam alimlerinin ve ulemanın bir araya gelerek üzerinde mutabık kalmış oldukları farklı hükümler ile kararlar da şeriatın kaynakları arasında karşımıza çıkar. Şeriatın en temel amacı ise Müslümanların, Allah tarafından bildirilmiş olan hükümlere göre yaşamasını sağlamaktır.

Şeriatın Hükümleri Nelerdir?

Şeriat nedir: Şeriat ile alakalı olarak birçok kişinin en fazla merak ettiği hususlar hükümlerdir. Ve bunları da şöyle sıralamak gerek;

  • İbadetler elbette burada öne çıkar. Zekat, hac, namaz gibi farklı ibadetler de şeriatın bir parçası olmasından ötürü Müslümanların bunları yerine getirmesi gerekiyor.
  • Muameleler söz konusu olmakla beraber bunun genel anlamı ise insanlar içinde var olan farklı türden ilişkilerdir. Ticaret, miras, boşanma ve evlilik bunun en bilinen örnekleridir.
  • Son olarak cezaların da yer aldığını unutmayalım. Burada suça göre ceza verilir ve bunun hükümleri de İslam’da nettir.
Benzer İçerik  Enterogermina Ne İşe Yarar?

Şeriatın Toplum Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Şeriat nedir? Şeriatın elbette toplum üzerinde birçok değişik etkisi var.  Bunların arasında hukuki düzenlemeler öne çıkar. Aile hukuku, toplum normları, toplumsal kimlik bunların arasındadır.

Şeriatın hüküm sürdüğü birçok İslam ülkesi söz konusu olmasından ötürü bunların hangileri olduğuna bakmak gerekiyor. Brunei bunlardan birisidir. Aynı zamanda Katar’da çok sık uygulanmasa bile ilgili hukukun geçerli olduğunun altını çizelim. Bunların haricinde kalmış olan Afganistan, Pakistan, İran, Suudi Arabistan ülkelerinde de Şeriat yönetimi mevcuttur.