Şalazyon Nasıl Geçer - Bankalar - Kredi Başvurusu - Kredi Hesaplama

Şalazyon Nasıl Geçer

Anasayfa > Bilgi Bankası > Şalazyon Nasıl Geçer
31 Mayıs 2024
48 okunma
Şalazyon Nasıl Geçer

Şalazyon nasıl geçer, ameliyat gerekiyor mu? Gözkapağı kistleri olarak bilinen şalazyon, genellikle gözün üst kısmında gayet belirgin bir şekilde görülür. Yağ bezleriyle alakalı bir durumdur.

Göz kapağında bulunan bezlerin tıkanmasından dolayı oluşabildiği gibi enfeksiyonlara bağlı olarak iltihaplanma yöntemiyle de şalazyon oluşabilir. Çok fazla ağrı, sızı gibi yan etkileri bulunmayan sadece görsel olarak belirginleşen, kistik bir yapıdır. Genellikle enfeksiyon dışında da göğüs içerisinde bulunan mikro kistlerden dolayı zamana bağlı olarak görülebilir.

Şalazyon Nedir, Nasıl Geçer?

Şalazyon nasıl geçer, doğal yöntemleri var mıdır? Göz kapağında oluşan kistleri doktorun vereceği ilaçlar ve enfeksiyon önleyici topik kremler ile gidermek mümkündür. Ancak hiç bunlara gerek olmadan, hijyenik koşullara dikkat etme, sterilize davranma çoğu zaman olmasını dahi önler.

Arpacığa benzer ve fakat arpacıktan farklı bir durumdur ve çoğu zaman antibiyotik etkili kremlerle giderilmektedir. Şalazyon kirpik köklerinde olur. Diğer adı meibomian olan yağ bezlerinin tıkanmasıyla görülebilen bir durumdur. Gözdeki minik kist nedeniyle göz açıp kaparken sorun olur.

Kapak daha küçük görünebilir, fazla ağrısı olmaz ama açıp kapatırken gözü rahatsız eder. Göz kapakları ve kirpik diplerinin düzenli olarak temizlenmesi, göz içerisinde mikro kistik dokuların oluşmaması için düzenli olarak gözleri temizlemek, şalazyon oluşmasını önler. Çocuklar ve yetişkinlerde görülebilen bir durumdur ve özellikle çocuklarda tekrar edebildiği tespit edilmiştir.

Meibomian bezleri aslında göz işlevlerinin fonksiyonel, sorunsuz bir biçimde gerçekleşmesini sağlıyor. Göz açıp kapattıkça nemli kalmasını sağlayan ve göz kapaklarının sağlığını sürdüren yağ bezleridir. Ancak bu bezlerde çeşitli nedenlere bağlı görülebilen tıkanıklıklar bu kistlerin oluşmasına neden olur.

Kirpik diplerinden çıkmayan yağlar orada kalıp birikir.  Zira vücut süreklilik halinde yağ üretip çıkış noktası bulamadığı zaman kist oluşmaktadır. Önemli olan burada kirpik köklerini açarak tıkanıklıkların giderilmesi ve gözün sağlıklı bir şekilde işleyişini sürdürmesidir.

Benzer İçerik  Top Coat Nedir?

Özellikle tarihi geçmiş makyaj ürünlerini kullanmak, kalitesiz maskaralar, göz kalemleri kullanmak doğrudan bu bezleri etkilemektedir. Aynı zamanda temizleyici ürünler, kaliteli nitelikli seçilmediği zaman kirpik köklerine zarar verebilir ve yeniden şalazyon oluşumuna sebebiyet verebilir.

Özellikle yoğun hava kirliliğinin olduğu şehirlerde ve ülkelerde yaşayanların göz sağlığı için düzenli olarak temizlemesi gerekiyor. Sadece makyaj yapanlar değil, makyaj yapmayan kişilerin de göz sağlığı için kirpiklerini düzenli olarak temizlemeleri önerilir.

 

Şalazyon Belirtileri Nelerdir?

Şalazyon nasıl geçer? Her zaman göz kapağının dış kısmında olmamakla birlikte çoğu zaman iç kısmında da kistik yapı var. Bu tür durumlarda belirtileri şöyle;

  • Gözlerde bulanık, flu görme,
  • Göz kapağında ağırlık hissetme ve açıp kaparken batma,
  • Göz sulanması ve özellikle ışığa karşı hassasiyet hissetme,
  • Kistik yapının üst kısmına denk gelen kapakta kabuklanma oluşması,

Ya da direkt göz kapağı üzerinde kabarıklıklar, kırmızılık veya şişlik türündeki yara benzeri görüntü olur.

Kişinin yüz simetrisi bariz bir şekilde etkilenmektedir.  Tek göz kapağı küçük ya da asimetrik olur. Temizlenmesi ve tedavi edilmesi şarttır. Ayrıca cerrahi uygulama yapılmadığında genellikle daha farklı göz sorunlarına, hastalıklarına sebebiyet vermektedir.

Şalazyon Kendiliğinden Geçer mi?

Şalazyon nasıl geçer? Çoğu zaman kendi kendine geçtiği görülmektedir. Ancak uzun süre kalan, 1-2 hafta boyunca şayet geçmezse mutlaka tıkanmanın açılması gerektiği anlaşılmaktadır. Pek çok kişi özellikle görsel açıdan rahatsız olduğundan dolayı şalazyon oluştuğunda doğrudan doktora gösterir.

Daha çok antibiyotik etkili kremler göz kapağının içine uygulanarak tedavi edilebiliyor ya da doğrudan göz damlasıyla iyileştiriliyor. Kistik yapının büyüklüğüne ve ne kadar süredir orada olduğuna bağlı olarak 1 ila 5 gün arasında krem ya da damla kullanılması gerek. Pek çok kişide tek bir gün kullanıldığında dahi kistik tıkanıklığın geçtiği görülmektedir.

Benzer İçerik  Zencefilin Faydaları Nelerdir Nasıl Kullanılır

Geçmeyen kalıcı kist yapıları ise görme sorunlarına sebep olur. Özellikle astigmat genellikle bu tür durumlardan oluşabildiği için operasyon söz konusudur.

Kişinin günlük işlevlerini etkileyecek şekilde pratik yapılabilen cerrahi uygulama ile kistik yapı oradan alınabiliyor. Genellikle de lokal anestezi dahilinde uygulama sağlanır.

Şalazyon Nasıl Önlenir?

Şalazyon nasıl geçer, önlemek için neler yapılmalıdır? Cilt bakımına özen gösterildiği gibi göz bakımına da özen gösterilmelidir. Özellikle elde toz varken göze doğrudan temas edilmemesi çok önem taşıyor. Kir, toz, pas, tekstil artıkları, hava kirliliği gibi pek çok neden kirpik diplerinin tıkanmasına neden olabiliyor.

Kozmetik ürünler, temizlenmezse zamanla gözde mikro kistler ve göz kapağı kistleri olur. Özellikle göz kalemi, rimel kullanımları veya diğer makyaj ürünlerinin günlük olarak temizlenmesi önem taşıyor. Nitelikli olmayan markaların kullanılması, cilde zarar veren makyaj kozmetik ürünlerinin kullanılması sadece bir bölgede değildir.  2 göz kapağının farklı bölgelerinde kistlerin oluşmasını tetikler.

Düzenli olarak temizlenmesi ve sonra nemlendirici uygulanması önemlidir. Zira süreklilik halinde temizleme, oradaki yağ dokularının doğal yapısını bozar ve cildi kurutmaktadır. Cilt, reaksiyon göstererek kuru bölge için seboreik dermatit etkisinde, cilt bozukluklarına zemin hazırlar.

Elleri sık sık temizlemek, bu aşamada önemlidir. Ayrıca renkli veya kontakt lens kullanımlarında yine ellerinin yeterince hijyenik standartlara getirilmesi her seferinde elleri yıkayarak dokunulması önem taşır. Ayrıca lenslerin suyla temas ettirilmemesi, solüsyonlarda bekletilmesi ve solüsyonun her gün taze şekilde kullanılması önem taşıyor. Bekletilen solüsyonları ertesi gün kullanmak gözde sorunlara, alerjik etkilere ve iltihaplara sebep olur.

Gün boyu insanlar hiç dışarı çıkmasa, makyaj dahi yapmasalar da bulundukları ortamdan, solunan havadan dolayı kirler oluşuyor. Uyku esnasında vücutta çok sayıda hormon üretilmektedir. Kullanılan yüz havuzlarının hijyenik olması ve bireysel olması da önemlidir.

Benzer İçerik  Tripofobi Nasıl Geçer?

Şalazyon Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Şalazyon nasıl geçer, operasyon nasıl uygulanıyor? Gözkapağı kistlerinde uygulanan ameliyat oldukça konforlu ve kolaydır. Doğrudan lokal yani sadece göz kapağı uyuşturularak uygulanır. Minik bir kesi açılmaktadır ve kist çıkarılmaktadır. Uygulamadan sonra da genellikle antibiyotik verilmektedir. Kistin yapısına bağlı veya doktorun görüşüne bağlı steroid topik merhem uygulanır.

Ancak ameliyattan sonra yeniden olması ya da iltihapların oluşmaması için verilen antibiyotiğin nitelikli şekilde kullanılması tam doktorun önerdiği şekilde uygulanması önemlidir.

Ameliyattan sonra genellikle birkaç günlüğüne göz kapatılmaktadır. Ve üzerine uygulanan göz pedlerinin düzenli olarak pansuman edilmesi gerekmektedir. Ameliyattan sonra kistin alındığı bölge üzerinde kızarıklık ya da morarma gibi etkilerin görülmesi normal sayılmaktadır.

Hmen sonra kişi sosyal yaşantısına döner ve gündelik işlerini yapmaya devam eder. Şayet morluk veya şişlik devam ediyorsa en az 3-4 saat sonra soğuk su uygulanmaktadır. Ancak önemli olan gözü hırpalamama, gözün üstüne bastırmama ve ovuşturmama gerekmektedir.

Mümkün olduğu kadar birkaç gün boyunca göze dokunmamak, makyaj yapmamak ve el hijyenine özen göstermek yine göz sağlığı için en önemli hususlar arasında yer alıyor. Lens kullanımlarına da birkaç gün ara vermek gerek.

Şalazyon Patlatarak Geçer mi?

Sadece göz kapağında değil, bedenin herhangi bir yerinde oluşan yağ bezelerini ya da kistik dokuları patlatma sağlıklı değildir. Özellikle göz bölgesindeki kisti patlatma, göz sağlığına doğrudan zarar vermektedir. İç kısımlara dağılan göz hijyeni, enfeksiyon riskine ve iltihaplanmalara sebep olur.

Görme problemlerine ve iç kısmındaki damarların tıkanmasına da neden olur. Dolayısıyla göz kapağında kistik yapı fark edildiğinde doktora müracaat edilmesi gerekir. Hiçbir şekilde patlatma, iğne batırma, sıkma gibi müdahalelerde kesinlikle bulunulmamalıdır.