Sistit Nedir Nasıl Geçer?
Sistit nedir, nasıl geçer; enfeksiyon ve benzeri durumlardan oluşan bu durum, antibiyotik kullanımı, idrar yolu analjezikleri, sıvı tüketimi, maydanoz suyu tüketilmesi yöntemleri ile geçebilir.
Sistit, idrar yolu iltihaplanması olarak da bilinen sağlık problemidir. Vücut yapısından kaynaklı olarak erkeklerden ziyade kadınlarda daha sık görülmektedir. Tehlikeli hastalık değildir ancak kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Bazen ciddi derecede ağrı gibi sorunlar oluşturur.
Sistit Nedir?
Sistit idrar kesesinin iltihaplanması durumunu ifade eden bir terimdir. İdrar kesesi idrarın depolandığı ve geçici olarak tutulduğu bir organdır. İdrar yolu enfeksiyonu genellikle enfeksiyonlar, irritasyonlar veya diğer nedenlerle kese duvarının iltihaplanması sonucu ortaya çıkar.
Hastalığın belirtileri arasında ise idrar yaparken yanma veya acı hissi, sık sık idrara çıkma, bulanık veya kanlı olması, karın bölgesinde ağrı, rahatsızlık, idrarı tutma güçlüğü yer alır.
Sistit nedir, nasıl geçer; tedavisi temel nedenine bağlı değişmektedir. Bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotiklerle tedavi edilirken, kimyasal irritasyona bağlı sistitlerde irritanın kaçınılması önemlidir.
Sistit Neden Oluşur?
Hastalık idrar kesesinin iltihaplanması durumunu ifade eder. Birkaç farklı nedene bağlı ortaya çıkabilir. En yaygın nedeni bakteriyel enfeksiyonlardır. İdrar yolu enfeksiyonuna (İYE) denir. E. coli gibi bakteriler sıklıkla sistitin nedenidir. Bu bakteriler girdiklerinde kese duvarını enfekte eder.
Bazı kimyasal maddeler veya hijyen ürünleri idrar kesesini tahriş eder. Özellikle parfümlü sabunlar, duş jelleri veya prezervatifler gibi ürünler idrar kesesini tahriş eder. Ayrıca bazı ilaçlar idrar kesesi iltihaplanmasına neden olur.
İdrarın tıkanması veya yetersiz şekilde boşaltılması kese iltihaplanma riskini artırabilir. Prostat büyümesi gibi durumlar idrar akışını engelleyebilir. Nadiren de olsa idrar kesesine yerleşen yabancı cisimler iltihaplanmaya yol açabilir.
Sistit nedir, nasıl geçer; tedavi için genellikle hastalığın temeline yönelinir. Karşılaşılan durum kimi zaman hastalık değil belirtidir. Yani belirti olan hastalığın tedavi edilmesi önceliktir.
Sistit Nasıl Geçer?
Hastalığın nasıl geçeceği nedenine ve şiddetine bağlıdır. Tedavi için kullanılan yaygın yöntemler şunlardır;
- Antibiyotikler: En yaygın nedeni bakteriyel enfeksiyonlardır. Bakteriyel enfeksiyonların giderilmesi için ise antibiyotik ilaçlar kullanılır. Doktorunuz tarafından verilen ilaçları düzenli olarak kullanmalısınız.
- İdrar Yolu Analjezikleri: İdrar yaparken acı ve yanma hissi rahatsız edici olabilir. Analjezikler bu semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak ilaçları uzun süreli kullanmaktan kaçının.
- Sıvı Tüketimi: Bol su içmek tedavide önemlidir. Sıvı tüketimi idrarı seyrelterek bakterilerin idrar kesesinden temizlenmesine yardımcı olur.
- İrritanlardan Kaçınma: Kimyasal tahrişe bağlı olarak ortaya çıkan durumlarda tahriş edici maddelerden kaçınmak önemlidir. Parfümlü sabunlar, duş jelleri veya hijyen ürünleri, idrar yollarını tahriş eder. Bu tür ürünler yerine hassas ciltler için uygun kokusuz ve hipoalerjenik ürünleri tercih etmeniz mümkündür.
- Sıcak Su Kompresleri: Karın bölgesine veya alt karın bölgesine sıcak su torbası uygulamak ağrıyı hafifletir.
Sistit nedir, nasıl geçer; hastalığın geçirilebilmesi için kullanılan yöntemler genellikle ilaçlardan oluşur. Çok nadir durumlarda kişilerin cerrahi işleme maruz kalır.
Sistit Evde Nasıl Geçirilir?
Hastalık evde hafif vakalarda yönetilebilen bir durumdur. Bol miktarda su içmek enfeksiyonların tedavisinde ve semptomların hafifletilmesinde önemlidir. Sıvı tüketimi yolları temizler, bakterilerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Vücut temizliği ve genital hijyeni ihmal etmemek önemlidir. Enfeksiyonları önlemek için cinsel hijyen kurallarına dikkat etmelisiniz. Özellikle kadınlarda oluşan enfeksiyonlar genellikle temizlikten kaynaklanmaktadır.
Kimyasal tahrişe bağlı ortaya çıkan durumlarda parfümlü sabunlar, duş jelleri veya hijyen ürünleri gibi ürünlerden kaçınmanız gerek. Daha sade ve temiz içeriğe sahip olan ürünlerin kullanılması gerekir.
İdrarı düzenli olarak boşaltmak bakterilerin idrar kesesinde birikmesini önlemeye yardımcıdır. Bu nedenle uzun süre tuvaletinizi tutmanız tavsiye edilmemektedir. Bu durum özellikle enfeksiyonların oluşmasına neden olur.
Sistit nedir, nasıl geçer; farklı nedenlere dayanmaktadır.
Stresten kaçınma, yeterince dinlenme ve sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürme, bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve iyileşme sürecini hızlandırır.
Ayrıca maydanoz suyu içmek ve ayaklarınızı sıcak tutmak da önemli faktörler arasında yer alır. Bol bol tuvalete çıkmak enfeksiyonların giderilmesine yardımcı olacaktır.
Sistit En Kolay Nasıl Geçer?
Sorunu hızlı bir şekilde hafifletmek ve geçirmek için bazı basit yöntemlerin kullanılması mümkündür. Özellikle sıvı alımı konuda çok etkindir. Bol bol su içmek, farklı bitki çayları tüketmek iyi gelecektir. Günde en az 8 bardak su içmeye çalışın.
Üzüm suyu semptomları hafifletebilen doğal bir seçenektir. Üzüm suyunun yolları rahatlattığı ve enfeksiyonların tedavisine yardımcı olduğu düşünülmektedir. Ayrıca maydanoz ve soğan sularının da etkilidir.
Karın bölgesine sıcak su uygulaması yapmak da sorunlarınızın azaltılmasına etki sağlar. D-mannoz da bazı kişiler için semptomları hafifletmede yardımcı olur. D-mannoz takviyeleri bakterilerin temizlenmesine yardımcıdır.
Ancak antibiyotik kullanımı sadece doktor tavsiyesiyle yapılmalıdır. Cinsel hijyen kurallarına dikkat etmek ve vücut temizliğine özen göstermek önlenmesine yardımcıdır.
Sistit nedir, nasıl geçer; tüm bu yöntemler semptomları azaltmaktadır. Ama tamamen ortadan kalkmalarına yardımcı olmaz. Bu nedenle öncelikli olarak altta yatan sebeplerin tespitinin yapılmasını sağlamalısınız.
Sistitten Korunma Yolları Nelerdir?
Karşılaşılan problemin tekrar oluşmasını engellemek önemlidir. Çünkü hastalık tekrar oluşmaya meyillidir. Özellikle ilk iyileşme sürecinde hijyen durumuna oldukça dikkat edilmesi gerekir.
Kadınlar için cinsel temizlik uvaleti kullanma sonrası daima önden arkaya doğru silme önemlidir. Böylece anüsten idrar yoluna bakterilerin bulaşma riski azalır. Yeterli miktarda su içmek bakterilerin vücuttan atılmasını sağlar. Günde en az 8 bardak su içmeye özen gösterin.
İdrar yollarının düzenli olarak temizlenmesi için idrarınızı sık sık boşaltmaya çalışın. İdrarı uzun süre tutmak bakterilerin üremesine ve enfeksiyon riskinin artmasına neden olur.
Cinsel aktivite sonrası idrar yoluna bakteri bulaşma riskini azaltmak için cinsel hijyen önlemlerine dikkat edin. Genel olarak giysi seçiminde sıkı ve sentetik iç çamaşırları yerine pamuklu iç çamaşırları tercih edin. Böylece daha iyi bir hava dolaşımı sağlar.
Banyo sonrası hemen kurulanma, ıslak mayo veya mayo altında ıslak giysilerle uzun süre kalmaktan kaçın. Islak kalmak bakterilerin üremesi için uygun bir ortam sağlar. Ayrıca sağlıklı bir diyet bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bakterilere karşı koruyucudur.
Sistit nedir, nasıl geçer; eğer karşılaştığınız durum uzun süreden beri devam ediyor ise mutlaka doktora gitmeniz gerekir. Çok yoğun şikayetleriniz bulunmuyorsa kızılcık yemenin de enfeksiyona iyi gelir.
Sağlık probleminin altında neden yatması muhtemel durumdur. Genellikle kadınlarda yaşanan durumlar daha masumdur. Genetik yapıdan kaynaklı kadınlar enfeksiyona daha yatkındır.
Ancak erkeklerde oluşması durumunda prostat büyümesine işaret eder. Bu nedenle de dikkatli olunması ve kısa sürede doktora gidilmesi gerekir. Daha büyük sorunların oluşmasına haber verici niteliktedir.
Şikayetlerin çok uzun sürmesi, sık sık tekrarlanması normal olmayan bir durumdur. Sık sık hastalıkla karşılaşıyorsanız altında yatan nedenlerin iyi şekilde araştırılması gerekir.