Sinüzit Nedir Nasıl Geçer? - Bankalar - Kredi Başvurusu - Kredi Hesaplama

Sinüzit Nedir Nasıl Geçer?

Anasayfa > Bilgi Bankası > Sinüzit Nedir Nasıl Geçer?
23 Mayıs 2024
138 okunma
Sinüzit Nedir Nasıl Geçer?

Sinüzit nedir, nasıl geçer; günümüzde iltihaplanma ile oluşan bu hastalığın giderilmesi için burun temizliği, antibiyotikler, ağrı kesiciler ve bol sıvı tüketilmesi gibi durumlar gerekir.

Sinüzitler, sinüs olarak isimlendirilen boşluğun iltihap ile dolması durumunda ortaya çıkan hastalıktır. Farklı birçok nedenden kaynaklı oluşabilir. Özellikle soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonları gibi durumlar temel nedenler arasında yer alır. Tedavi edilmesi amacıyla hem doğal yöntemler hem de ilaçlar tercih edilebilir.

Sinüzit Nedir?

Sinüzit burun ve yüz kemiklerinde bulunan hava dolu boşluklarda iltihaplanma aynı zamanda şişme meydana geldiğinde ortaya çıkan bir tıbbi durumdur. Bu boşluklar sinüsler olarak adlandırılır. Sinüsler burunların boşluğuna bağlanırlar.

Sinüzitin ana nedeni sinüslerin tıkanması veya iltihaplanması sonucunda mukus birikmesidir. Bu durum bakteri, virüs, mantar enfeksiyonlarına bağlı olarak gelişebilir.

Hastalığın farklı türler bulunuyor. Akut durumlar genellikle soğuk algınlığı veya üst solunum yolu enfeksiyonu sonrasında meydana gelir. Semptomlar hızla ortaya çıkar. Bu tip genellikle 4 ila 12 hafta içinde iyileşir.

Subakut sinüzit ise akuttan daha uzun sürebilir. Semptomlar daha hafif olabilir. İyileşme süresi genellikle 4 ila 12 hafta arasındadır. Kronik sinüzitte ise semptomlar en az 12 hafta boyunca devam eder. Tedavi gerektirir. Kronik hastalık genellikle altta yatan nedenlerle ilişkilendirilir.

Sinüzit nedir, nasıl geçer; hastalığın tedavi edilebilmesi amacıyla öncelikle ilaç tedavilerinin kullanılması gerekir. Ancak akut ya da subakut durumlar bazen iyi bakım ile geçirilebilir.

Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

Sinüzit belirtileri sinüzitin türüne hem de şiddetine bağlı olarak değişir. Yaygın belirtiler arasında şunlar yer alır;

  • Burun Tıkanıklığı / Burun Akıntısı: Burunların pasajlarının iltihaplanması nedeniyle burun tıkanıklığına ya da akıntısına yol açabilir. Burun akıntısı genellikle sarı, yeşil, berrak olur.
  • Yüz Ağrısı veya Basınç: Yüz kemiklerindeki sinüslerin iltihaplanması nedeniyle yüzde ağrı gibi basınç hissine yol açar. Bu ağrılar genellikle alın, yanaklar, gözler, burunların köprüsünde hissedilmektedir.
  • Baş Ağrısı: Baş ağrısına nedendir. Genellikle alın bölgesinde, gözlerin üzerinde yoğunlaşan bir ağrı hissi olur.
  • Boğaz Ağrısı: Boğazın arka tarafındaki mukoza zarının tahriş olmasına neden olur. Bu da boğaz ağrısına yol açar. Sinüs boşluklarının arka tarafı boğaza akar. Öksürüğe de neden olur.
Benzer İçerik  Ülser Nedir?

Bunlar en sık görülen belirtiler olsa da başka belirtilerde var. Bazen kulakta ağrıya, dolgunluk hissine neden olur. Vücudu zayıflatır ve halsizlik hissi yaratır.

Kokuları algılayamama veya tat duyularında azalma gibi sorunlara yol açar. Sinüzit nedir, nasıl geçer; belirtilerin kaldırılması için genellikle antibiyotik, ağrı kesici ve ibuprofen gibi ilaç içerikleri kullanılmaktadır.

Sinüzit Nasıl Geçer?

Tedavi süreci sinüzitin türüne, şiddetine, altta yatan nedenlere bağlı değişir.  Vücudunuzun iyileşmesine yardımcı olmak amacıyla yeterli dinlenmeye ihtiyacınız vardır. İyi bir gece uykusu alma, fazla yorgunluktan kaçınmak, bağışıklık sisteminizin ile savaşmasına yardımcı olur.

Sıvı alımını artırmak, mukusu incelterek burun tıkanıklığını hafifletir. Sıcak çay, su, doğal meyve suları gibi sıvılar tüketmek önemlidir.

Burunların tıkanıklığını hafifletmek, burun akıntısını temizlemek için tuzlu su çözeltisi veya spreyleri kullanabilirsiniz. Bu sinüs boşluklarını temizleyerek rahatlamanıza yardımcı olur.

Yüzünüzdeki ağrı basınç hissini hafifletmek nedeniyle sıcak uygulamalar kullanabilirsiniz. Sıcak nemli bir havlu ya da ılık buhar bu konuda yardımcıdır. Ağrıları hafifletmek için ağrı kesiciler, iltihap azaltıcı ilaçlar kullanabilirsiniz.

Eğer sinüzitinize bakteriyel bir enfeksiyon neden olmuşsa doktorunuzun önerdiği antibiyotikleri düzenli olarak almalısınız. Antibiyotikler sadece bakteriyel enfeksiyonlar için kullanılmaktadır. Viral sinüzitin tedavisinde etkili değildir.


Kronik durumunda bazen de diğer tedavi yöntemlerinin başarısız olduğu durumlarda endoskopik sinüs cerrahisi gibi cerrahi müdahaleler gerekir. Sinüs boşluklarını temizlemek ve iyileşmeyi sağlamak için yapılmaktadır.

Sinüzit nedir, nasıl geçer; hastalığın geçmesi nedeniyle evde yöntemler uygulanmaktadır. Bu yöntemlerin çözüm sağlamaması durumunda mutlaka doktorla görüşmeniz gerekir.

Sinüzit İçin Doğal Yöntemler Neler?

Semptomları hafifletmeye ve sinüzitin tedavisine yardımcı olan bazı doğal yöntemler var. Konuda tuzlu su burnun temizliği oldukça etkilidir. İçme suyuna tuz ekleyerek bunun yanında eczanelerde satılan hazır tuzlu su spreylerini kullanarak burun pasajlarını temizler. Yapılan işlem burunların akıntısını inceltir ve tıkanıklığı hafifletir.

Benzer İçerik  Ventolin Ne İşe Yarar

Sıcak buhar solunarak sinüslerin açılmasına, tıkanıklığın hafiflemesine yardımcı olur. Bu sıcak yaklaşırken derin nefes almak ya da buhar makineleri kullanmak yoluyla olur.

Zencefil, biberiye, ada çayı, nane gibi bitkisel çaylar semptomları hafifletmektedir. Bu çaylar boğaz ağrısını rahatlatır. Mukusu inceltir, sinüslerin açılmasına yardımcıdır. Bal ve limon karışımı da boğaz ağrısını hafifletme için kullanışlıdır. Sıcak suya bal limon ekleyerek içebilirsiniz.

Alkol tüketimi ve süt ürünleri bazı kişilerde semptomları artırır. Ataklarınızı hafifletmek amacıyla bu maddelerden kaçınmayı düşünebilirsiniz. Ayrıca alerjenlerin etkin olması durumunda alerjenlerden de uzak kalma iyi çözüm sağlar.

Sinüzit nedir, nasıl geçer; hastalığın geçmesi için bazı takviye gıdalar da kullanılmaktadır. Ancak kullanım rastgele olmamalıdır. İlaçların kullanımı da rastgele gerçekleştirilmemelidir.

Sinüzit Nasıl Önlenir?

Sinüzit riskini önlemek için bazı durumlara dikkat edilmesi gerekir.  Ellerinizi düzenli olarak yıkayarak bulaşıcı hastalıklardan korunabilirsiniz. Ayrıca burnun pasajlarını temizlemek, mukus birikmesini önlemek nedeniyle hijyenik önlemler almak önemlidir.

Grip ve pnömokok aşıları gibi aşılar sinüzitin bazı nedenlerini önler. Güncel aşıları yaptırma enfeksiyonlardan korunmanıza yardımcı olur. Alerjik sinüzite sahipseniz alerjenlere maruz kalmaktan kaçının.

İç mekanlardaki havayı düzenli olarak temizleyin. Nemlendirici kullanarak havayı nemlendirin. Böylece ortam sinüslerin kurumasını ve tahriş olmasını önler. Sigara içmek riskini artırmaktadır. Pasif içicilik de dahil olmak üzere sigara dumanından kaçının.

Sinüzit nedir, nasıl geçer; dengeli bir diyet, yeterli egzersiz ve düzenli uyku, bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcıdır. Bu nedenle sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları edinme riskinizi azaltmaktadır.

Tozlardan, zararlı olabilecekler gazlardan kaçınarak genel temizliğe dikkat etme hastalık oluşum riskinizi azaltmaktadır.

Bağışıklık sisteminiz ne kadar güçlü olursa hastalıklardan korunma ihtimaliniz artar. Gerekli durumlarda takviyeler kullanarak bağışıklık sisteminize dikkat etmeniz gerekir.

Benzer İçerik  Glifor Ne İşe Yarar

Sinüzit Nedenleri Nelerdir?

Sinüzit hem burun hem yüz kemiklerindeki sinüs boşluklarının iltihaplanması ve şişmesi sonucu ortaya çıkar. Bu iltihaplanmayla şişme çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelir.

Soğuk algınlığı, grip ve diğer üst solunum yolu viral enfeksiyonları riskini artırmaktadır. Viral enfeksiyonlar sinüslerin iltihaplanmasına neden olur. Bakteriyel enfeksiyonlar da sinüzitin ana nedenlerinden biridir. Sinüslerdeki bakterilerin çoğalması daha sonra enfeksiyon oluşturması sonucu bakteriyel problem meydana gelir.

Burun pasajlarında veya sinüslerde polipler oluşması sinüzitin bir nedenidir. Bu polipler sinüs boşluklarının tıkanmasına neden olur. Ayrıca burun yapısındaki anomaliler de hastalığın oluşmasına ortam oluşturmaktadır.

Bağışıklık sistemi zayıflamış bireyler enfeksiyonlara karşı daha savunmasız olur ve riski artırmaktadır. Kirli hava solumak sinüslerin tahriş olmasına ve sinüzit olasılığının artmasına neden olur.

Sinüzit nedir, nasıl geçer; burunda tıkanıklık olan hastalığın geçmesi için ilaçlar kullanılmaktadır. Ayrıca tuzlu su ile burnu temizleme, sigaradan kaçınma gibi durumlar da hastalığın geçmesine yardımcı olur.

Genel olarak kişisel temizliğe dikkat etmek hastalık ihtimalini düşürür. Böylece hem iyileşme hem de riskten korunma daha kolay olur.