Isparta Gezilecek Yerler | Tarihi Yerler, Meşhur Yemekleri, Gece Hayatı

Isparta Gezilecek Yerler | Tarihi Yerler, Meşhur Yemekleri, Gece Hayatı

Anasayfa > Tanıtım > Isparta Gezilecek Yerler | Tarihi Yerler, Meşhur Yemekleri, Gece Hayatı
09 Mayıs 2022
525 okunma
Isparta Gezilecek Yerler | Tarihi Yerler, Meşhur Yemekleri, Gece Hayatı

Isparta Gezilecek Yerler; Isparta neredeyse 500.000 nüfusa sahip son yıllarda gelişen bölgelerden biri olarak bilinmektedir. En çok doğal güzellikleri nedeniyle sevilen ve gidilen Isparta’nın birkaç gün boyunca gezilecek pek çok yeri ve tadılacak pek çok yemeği bulunmaktadır. Isparta’nın 12 ilçesi vardır ve her biri kendine özgü doğal güzelliklere ve yemeklere sahiptir. Isparta Akdeniz Bölgesi’nin sevilen ve önemli bölgelerden biridir. Özellikle yazın Akdeniz Bölgesine tatile gelen insanlar Isparta’ya da uğrayarak burada kamp yapmakta ve yöresel lezzetlerin keyfini çıkarmaktadır.

Isparta’da Gezilecek Tarihi Yerler

Isparta Akdeniz Bölgesi’nde yer alması nedeniyle birkaç antik kente de başkentlik yapmaktadır. Buradaki antik kentler Akdeniz Bölgesinde yer alan medeniyetler ile aynı medeniyetlerin antik kentidir. Bu nedenle ortak bir kültür olduğunu belirtmek gerekmektedir.

Aynı şekilde burada pek çok camii ve medrese de bulunmaktadır. Gerek Selçuklu Devri, gerek Beylikler Devri ve gerekse Osmanlı Döneminde yapılan pek çok camii, medrese ve kale burada yer almaktadır. Bunlara örnek olarak: Isparta Eğirdir Kalesi, Firdevs Bey Bedesteni, Kutlubey Ulu Camii, Mimar Sinan Camii, Yalvaç Devlethan Camii, Aya Payana Kilisesi, Ayestefanos Kilisesi, Eğirdir Dündar Bey Medresesi gibi pek çok örnek verilebilmektedir. Isparta’daki tarihi mekanlar genelde bunlardır.

  • Pisidia Antik Kenti: Isparta Yalvaç’ta yer alan antik kent Pisidia Antiokheia Antik Kenti olarak da anılmaktadır. Oldukça kayalıklı bir araziye sahip bir yerdedir. Burada Roma ve Bizans Dönemi kalıntıları fazlasıyla dikkat çekmektedir. Burada bir tiyatro, su kemerleri, hamam gibi pek çok yapı bulunmaktadır. Augustus Tapınağı buradaki en önemli yapıdır.
  • Adada Antik Kenti: Özellikle Roma İmparatorluk Döneminde önemli bir yer olmuştur. Burada pek çok yapı bulunmaktadır. Buradaki en önemli yapı ise Afrodit Tapınağı’dır. Akropolis tamamı ile surlar ile çevrilidir. Kuleler de surlara eşlik etmekte ve Akropolisi sarmaktadır.
Benzer İçerik  Ücretsiz Altılı Tahmin Siteleri | Hava tahmini nasıl olur?

Isparta Gezilecek Yerler; Isparta’da Gezilecek Modern Mekanlar

Isparta genelde tarihi ve doğal nitelikleri ile göz dolduran bir kenttir ancak birtakım doğal mekanları da bulunmaktadır. Isparta’daki modern mekanlar Isparta halkı için ve turistler için yeterli boyuttadır.

  • Isparta Kafeler Caddesi: Isparta kafeler caddesi aslında her kentte olan popüler güzergahlar ve mekanların bulunduğu yerler ile aynı özelliklere sahiptir. Isparta Kafeler Caddesi adından da anlaşılacağı üzere pek çok modern kafenin bulunduğu bir cadde olarak anılmaktadır.
  • Isparta Müzesi: 1985 yılında açılan müzenin eserleri uzun yıllardır başka bir yerde tutulmakta idi. Isparta’da arkeolojik çalışmalar 1933 yılından beri yapılmaktadır. Ancak arkeolojik kazı sonuçları sığmamaya başlayınca bir müze yapımına başlanmıştır ve 1985 yılında Isparta Müzesi açılmıştır. Isparta müzesi dört seksiyonu ile diğer müzelerden hiçbir farka sahip değildir. Oldukça geniş bir içeriği vardır. Dört seksiyon sırası ile arkeoloji, hazine, etnografya ve halı başlığı ile gruplandırılmıştır.

Isparta’da Gezilecek Doğal Güzellikler

Isparta’nın antik kentleri ve doğal güzellikleri aynı oranda çekiciliğe sahiptir. Oldukça dolu bir tarihi birikmişliği ve doğal güzelliği bulunmaktadır. Isparta’daki doğa harikaları kesinlikle görülmesi gereken yerlerdir.

  • Kuz Mağarası: Sütçüler ilçesinde bulunmaktadır. Sadece merkezde bulunmayı düşünmüyorsanız ve vaktiniz varsa muhakkak bulunmanız gereken bir yerdir. Ulaşımı oldukça zordur bu nedenle kendi aracınız ile gitmeniz veya kasabadan bir traktör bulmanız gerekebilmektedir ancak yine de tehlikelidir.
  • Karacaören Gölü: Bir baraj gölü olsa da birçok insan için doğal güzelliklerden biri olarak bilinmektedir. Buraya gelen pek çok insan su sporları ile ilgilenmektedir.
  • Eğirdir Gölü: Tektonik hareketler sonucunda oluşmuş tamamen doğal bir göldür. Aynı zamanda göl ikiye ayrılmaktadır. Türkiye’nin en büyük dördüncü gölü olarak bilinmektedir. Çevresinde pek çok bahçe bulunmaktadır ve gölün manzarasına eşlik etmektedir. Burada birçok çeşitte balık da bulunmaktadır.
  • Isparta Lavanta Vadisi: Isparta Keçiborlu Köyü bu alanda öncüdür demek mümkündür. Burada birçok lavanta tarlası bulunmaktadır. Turistler sık sık buraya gelir ve özellikle bahar döneminde fotoğraflar çektirirler.
Benzer İçerik  Cape Town Gezilecek Yerler | Tarihi Yerler, Meşhur Yemekleri, Gece Hayatı

 

Isparta’nın Meşhur Yemekleri

Isparta’nın mutfak kültürü kesinlikle kendine hastır. Bölgenin özel üretilen ürünleri ile birlikte Akdeniz kültürünün de yemek anlayışı burada kendisine yer edinmiştir. Isparta’nın geleneksel yemekleri içeriğinde otları da tatlıları da etleri de barındırmaktadır. Oldukça karışık ve fazla yöresel yemeğe sahiptirler. Bunun için de pek çok örnek verilebilmektedir.

  • Banak: Isparta et yemekleri arasında en bilineni demek mümkündür. Bunun sebebi ise tadıdır elbette. Burada pek çok et karıştırılabildiği gibi herhangi bir et de tek başına kullanılabilir. İskender ile benzerliği ile dikkat çekmektedir. Ekmek aşağıya serilir ve et üzerine konulur. Ancak bu sadece görüntü olarak bir benzerliktir.
  • Bakla Borani: Isparta bulunduğu konum sebebi ile hem ot içeren yemekler hem de et içeren yemeklere sahiptir. Sebze içerikli yemeklerin başında ise Bakla Borani gelmektedir. Bulgur pişirilir ve yoğurtlanır. Buna bakla ve soğan da eklenir. Her mevsim yenmekle birlikte yaz aylarında ferahlatıcı etkisi ile vazgeçilmezlerdendir.
  • Yatırtma: Aslında karnıyarık yemeğidir ancak Isparta usulü yapılması nedeni ile bu adı almıştır. Kıyma ve patlıcan bu yemekte bir aradadır. Bununla birlikte soğan, domates ve sarımsak gibi pek çok eklentiye de sahiptir.

Isparta Gezilecek Yerler; Isparta’ya Gidince Mutlaka Yapılacaklar

Isparta’da yapmadan dönmemeniz gereken şeylerin sayısı oldukça fazladır. Isparta uzun yıllardır turizm açısından geri kalsa da günümüzde popülerliği eline almıştır ve Akdeniz Bölgesinin önemli turistik merkezlerinden birine dönüşmüştür.

  • Eğirdir Gölü: Burayı ziyaret ederek burada vakit geçirebilir ve gölün müthiş görüntüsünün keyfini sürebilirsiniz.
  • Kovada Gölü Milli Parkı aileniz ile ya da arkadaşlarınız ile giderek kamp ya da piknik yapabileceğiniz oldukça özel bir yerdir. Burada hem huzuru hissedebilir hem de eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.
  • Lavanta Vadisi: Lavanta Vadisine giderek orada güzel kokuyu içinize çekebilir ve ölümsüz fotoğraflar çekinebilirsiniz.
  • Davraz Dağı: Tırmanmaya ve dağcılığa dair birtakım hevesleriniz veya ilginiz varsa Davraz Dağı bunun için oldukça uygun bir adrestir.
  • Antik Kentler: Isparta’da iki adet antik kent bulunmaktadır ve burada bolca vakit geçirerek kültürler, medeniyet ve tarihi birçok hikaye hakkına bilgi alabilirsiniz. Tarihi içinizde hissetmeniz için oldukça uygun iki antik kent bulunmaktadır. Özellikle Roma Dönemine ilgi duyanlar için kesinlikle gelinmesi gereken bir adrestir.
Benzer İçerik  Chicago Gezilecek Yerler | Tarihi Yerler, Meşhur Yemekleri, Gece Hayatı

Isparta Gece Hayatı ve Ünlü Barları

Isparta bir Akdeniz ili olmasına karşın gece hayatı yeterince canlı değildir. Burası bir üniversite şehri olmasına karşı gece hayatı bu kadar aktif değildir. Belki de bunun sebebi gece hayatı oldukça canlı olan Akdeniz illerine olan yakınlığıdır. Genelde gece hayatı için çevre iller tercih edilse de Isparta üzerinde gidilecek yerler de vardır. Isparta’daki tatiliniz için uyarılar ilk olarak budur. Gece kulübü sayıları azdır ancak birkaç örnek verilebilir.
Kardelen Gazinosu: Gazino severler ve daha çok Gazinoda çalan müzikleri dinlemeyi sevenler için gidilebilecek yerlerden biridir.

  • Eylül Türkü Evi: Türkü severlerin ortak buluştuğu mekanların başında gelmektedir. Sadece türkü dinlenildiğini söylemek mümkündür.
  • Barcelona Pub&Plus: Alkollü içecekler tüketebileceğiniz ve genelde daha eğlenceli müzikler dinleyebileceğiniz pub konseptli bir yerdir.