İŞKUR İşsizlik Maaşı, 2022 işsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı başvuru işlemleri - Bankalar - Kredi Başvurusu - Kredi Hesaplama

İŞKUR İşsizlik Maaşı, 2022 işsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı başvuru işlemleri

İŞKUR işsizlik maaşı nasıl alınır, İŞKUR işsizlik maaşı ne kadar, İŞKUR işsizlik maaşı ödeneği, İŞKUR işsizlik maaşı kaç ay alınır hemen keşfet.

Anasayfa > İş Kur > İŞKUR İşsizlik Maaşı, 2022 işsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı başvuru işlemleri
26 Mayıs 2018
1.253 okunma
İŞKUR İşsizlik Maaşı, 2022 işsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı başvuru işlemleri

İşkur tarafından kişiler iş bulamadığında ya da daha önceden çalışan ve sonradan işsiz kalanlara işsizlik maaşı verilir. İşsizlik sigortası fonu tarafından karşılanmaktadır Temel ihtiyaçları karşılayabileceğiniz oranlarda işsizlik maaşı bağlanır. 4447 sayılı işsizlik sigortası kanununda bu konuya yer verilmektedir. Ancak bunun için birtakım şartlara uyum sağlanması gerekiyor. Daha sonra başvuruda bulunarak işsizlik maaşı alınabilir.

İŞKUR İşsizlik Maaşı İçin Gerekli Olan Şartlar Nelerdir?

İşsizlik maaşına sahip olabilmek adına gerekli olan şartlar kanunlar kapsamında belirlenmiştir. Bu şartlara uyum sağlamayan kişiler işsizlik maaşı alamaz. İşsizlik maaşını kimler alabilir konusunda ise;

  • Yetenek, sağlık, ve çalışma isteğinin yerinde olmasına rağmen kendi rızası dışında işten çıkarılan kişiler
  • Kusuru olmadan işten çıkarılanlar
  • 120 gün içerisinde pirim ödeyerek sürekli çalışmış olmak koşulu ile 3 sene içinde en az 600 gün işsizlik sigorta pirimi ödenmiş olan kişiler maaş için başvuruda bulunabilir.
  • Bunun yanı sıra işsizlik sözleşmesinin feshi sonrasında 30 gün içerisinde başvuru yapılması gerekiyor.

 İşsizlik Maaşı İçin Başvuru:  İşsizlik maaşı almak isteyen kişiler en yakın İŞKUR birimlerine giderek başvuruda bulunabilir. Bunun yanı sıra www.iskur.gov.tr adresi üzerinden işsizlik için başvuruda bulunulması mümkün olacaktır. İŞKUR işsizlik maaşı başvurusu için gerekli olan evrakların hazırlanması gerekiyor.

  • İnternetten başvuruda bulunacak olanların öncelikle İŞKUR’A kayıtlı olmaları şart. Kayıtlı olmayan kişiler işsizlik sigortası için internetten başvuru yapamaz.
  • İŞKUR’a kayıtlı olan kişiler internet adresine erişim sağlamalıdır. Erişim sağlayanlar iş arayan girişi kısmına tıklamalı.
  • C. Kimlik numarası ve şifre ile giriş yaptıktan sonra ana sayfada yer alan işsizlik ödeneği başvuru kısmına tıklamanız gerekiyor.
  • Ardından karşınıza çıkacak olan metni okumanız ve yukarıdaki metni okudum sekmesine tıklayarak işaretlemeniz şart.
  • Daha sonra T.C. kimlik numaranız, çalışmanızın sona erdiği tarih, iş yerinizin ili ve ilçesi gibi bilgileri doldurarak başvurunuzu yapabilirsiniz.

İşsizlik ödemeği için talep dilekçenizin ardından kurum size SMS ile geri dönüş yapacaktır. Onaylanmış ödemeler PTT üzerinden alınabilir.

 Gerekli Olan Belgeler:   Türkiye Cumhuriyeti resmi kimlik belgesi işsizlik maaşı için öncelikli olan belgeler arasında yer alır. Bunun yanı sıra işverenin düzenlemiş olduğu işten ayrılma bildirgesi de işsizlik maaşı başvurusu için gerekli evraklar arasında yer alır.

İşsizlik Maaşı Nasıl Belirlenir?

İşsizlik maaşı için son 3 yıl hesaba alınır. Bu şekilde sigorta primleri hesaplanır. Maaş süresi pirim günü arttıkça artmaktadır.

  • 600 gün boyunca sigortalı olarak çalışan kişilerin işsizlik sigorta primi ödenmiş ise 180 gün ödeme yapılır.
  • İşsizlik sigorta primi ödemiş olan işsizler 900 gün sigortalı olarak çalışmaları halinde 240 gün ödeme yapılmakta.
  • İşsizlik sigorta primi ödemiş 1080 gün çalışmış olanlara da 300 gün sigorta ödeneği verilmektedir.

 İşsizlik Maaşı Ne Kadar:  Dolayısıyla maaş sürelerinin belirlenmesinde sigorta primleri belirleyici rol oynamaktadır.  Hesaplanan ödemeler ise aylık asgari sigorta ücretinin brüt tutarının % 80’ inini geçmez. 2020 yılı işsizlik maaşı ne kadar diye merak edenler için en düşük işsizlik maaşı 811 TL . En yüksek işsizlik maaşı ise 1.623.40 TL olarak hesaplanmıştır.  Ödemeler ise ayın beşinde yapılmaktadır.

İşsizlik Maaşı Neden Kesilir?

İŞKUR tarafından teklif edilen işin haklı nedenlere dayanmadan reddedilmesi sonrasında işsizlik maaşı kesilir. Bu durumda ödenekler tekrar geri başlatılamaz. Bunun yanı sıra işsizlik maaşı alırken aynı zamanda da kayıt dışı olarak çalıştığı yetkililer tarafından tespit edilen kişinin de işsizlik maaşı kesilmektedir.  İşsizlik ödeneği alan kişilerin sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı alması durumunda işsizlik maaşları kesilir.

Bilindiği üzere İŞKUR meslek geliştirme ve yetiştirme gibi eğitimlerde bulunur. Meslek geliştirme, yetiştirme ve edindirme eğitimini haklı neden göstermeden terk eden veya reddeden kişilerin ödenekleri; kurum tarafından yapılan çağrılara da dönmemesi ve istenilen evrakları, bilgileri zamanında teslim etmemeleri sonucunda da işsizlik maaşları kesilmektedir. İşsizlik maaşı sorgulama ekranına iskur.gov.tr adresi üzerinden erişim sağlanarak maaşlar sorgulanabilir.

İşsizlik İçin İkinci Maaş Fırsatı

Kişiler işsizlik maaşı alabilmek adına bilindiği üzere işsizlik maaşı başvurusu için gerekli evrakları hazırlayarak İŞKUR birimlerinden birine ya da İŞKUR internet adresi üzerinden başvuru yapar.  Başvuruları onaylanan, işsizlik maaşı için gerekli olan şartlara uyum sağlayan kişiler işsizlik maaşı almaya hak kazanır. Ancak işsizlik maaşı alırken başka bir iş bulunması halinde yapılan işsizlik ödeneği kesilir.

İşten Çıkarsanız?
Eğer bulduğunuz işten çıkarsanız işsizlik maaşının kalan kısmını almaya devam edebilirsiniz.  Bunun için ise haksız bir şekilde ya da sebepsiz olarak işten çıkarılması gerekiyor. Ayrıca son üç yıl içinde en az 600 gün sigortalı olarak prim ödemesinin yapılmış olması da aranılan şartlar arasındadır. 120 gün içerisinde primin ödenmiş olması da gerekli olan şartlar arasındadır.

İşsizlik Maaşı Kaç Ay Boyunca Alınabilir?

Ödenen primlere göre kaç ay işsizlik maaşı verileceği hesaplanmaktadır. Buna göre son 3 yıl içinde 600 gün prim ödemekte olan kişiler 6 ay boyunca işsizlik maaşından yararlanabilir. 8 ay ve 10 gün boyunca prim ödeyen kişiler ise 10 ay boyunca işsizlik maaşı alma hakkına sahiptir. Ayrıca İş Kur kredi başvurusu yaparak da nakit ihtiyaçlarınızı karşılamanız mümkündür.

Hesaplama yapılırken son 4 ay içerisinde almış olduğunuzun maaşın ortalaması alınır. Bunun da yaklaşık olarak % 40’ ı işsizlik maaşı olarak ödenmektedir.  Geçerli olan asgari ücretin % 80’ inden fazla işsizlik maaşı alınamaz.


Benzer İçerik  Tavuk Çiftliği Kredisi 2022 - 2023 (TKDK-Bankalar) | Kredi Şartları Neler